Čistou stopou Prahou 2019

Čistá mobilita Aktuálně
2. 1. 2019 Čistou stopou Prahou
cyklista a chodci
Ilustrační foto

Největším znečišťovatelem pražského ovzduší je automobilová doprava, a přitom právě Praha nabízí tolik možností, jak se přepravovat šetrněji k životnímu prostředí i vlastní peněžence!

Patří mezi ně MHD a vlakové linky S (pokud jde o hustotu veřejné dopravy, Praha patří ke vzorovým světovým metropolím) i aktivní módy přepravy, jako je jízda na kole, koloběžce či pěší chůze. A navíc je téměř všechny způsoby dopravy možné s úspěchem kombinovat.

To platí i pro ty, kdo auto vlastní, ale nebudou do něho usedat každý den, anebo budou využívat kombinovanou dopravu s využitím parkovišť P+R. Čas už nazrál k úvaze o nákupu nízkoemisního vozidla, i když je u nich zatím tou největší překážkou jejich cena. Skvělou možností pro občasné jízdy je carsharing.

To jsou hlavní, ale rozhodně ne jediná témata, kterým se chceme i letos věnovat. Naším posláním přitom není zakazovat a přikazovat, nýbrž informovat a motivovat.

Na závěr vám chceme popřát rok plný pohody a úspěchů v osobním i profesním životě a také pokud možno bezproblémové přepravování a co nejdýchatelnější vzduch v našem společném stověžatém městě nad Vltavou.