Jak na Vánoce potěšit i město

Čistá mobilita Aktuálně
9. 12. 2019 Roman Sovák
kupa vánočních dárků
ilustrační foto

Nakupování dárků pod vánoční stromeček často necháváme na poslední chvíli a pražské dopravě ani ovzduší to vůbec neprospívá. Množství balíčků z e-shopů se v tomto období strmě zvyšuje, dodávky, které je rozvážejí, dělají mnohem více jízd než obvykle a při doručování také komplikují provoz – například nevhodným zaparkováním při předávce zboží. Před Vánocemi narůstá i počet osobních automobilů v ulicích.

Nabízíme pár tipů, jak k této nepříznivé situaci zbytečně nepřispívat.

VÁNOCE V JEDNOM E-SHOPU

Pokud je to možné, nakupujte dárky najednou a v jednom e-shopu, aby vám je ideálně přivezli při jediné rozvážce. Může jít až o desítky kilometrů jízd a spoustu emisí, které tím ušetříte.

ZBOŽÍ VYZVEDÁVEJTE VE VÝDEJNÍCH MÍSTECH

Nechat si přivézt dárky až domů je sice pohodlnější, ale levnější je vyzvednout si je osobně na některém z výdejních míst. Kromě toho, že tímto způsobem ušetříte pražské ovzduší a sobě peníze, je tu ještě specifická vánoční výhoda: výdejny jsou zásobovány přednostně a zboží si tak můžete objednávat o něco déle a s větší jistotou, že je do Vánoc opravdu dostanete.

NÁKUPY AUTEM SI PŘEDEM NAPLÁNUJTE

Pokud za vánočními dárky vyrazíte autem, nakupte jich při jedné jízdě co nejvíce, abyste nemuseli jezdit opakovaně.

VYUŽÍVEJTE MHD

V předvánočním čase není neobvyklé, že se cestování  autem mění v nervydrásající postávání v dopravních zácpách. Přitom se do centra města nebo do nákupních středisek pohodlně dostanete MHD.

CHOĎTE ZA NÁKUPY I PĚŠKY!

Nejde jen o shánění dárků, ale i nákupy surovin pro sváteční dobroty. Sice toho určitě neunesete tolik, kolik byste uvezli v kufru auta, ale můžete vyrazit vícekrát a udělat tak něco i pro své zdraví, a navíc si bezprostředně vychutnat sváteční atmosféru v ulicích a na náměstích.

Přejeme vám bezproblémový nákup dárků, který  vaše blízké opravdu potěší. S trochou dobré vůle a pečlivějšího plánování zároveň věnujete městu plynulejší provoz a čistější ovzduší.