LETEM SVĚTEM leden 2019

Čistá mobilita Aktuálně
18. 2. 2019 Čistou stopou Prahou
žena jede na kole, přes zápěstí má kabelku
Italské město Bari se přidalo k těm, které budou platit cyklistům za cestu do práce na kole… Foto: Alessandro Bianchi / Citilab

Co na téma udržitelné dopravy v lednu 2019 uveřejnily newslettery mezinárodních organizací? Přinášíme anotace s možností rozkliknout si originální cizojazyčný zdroj. Ještě mnohem rozsáhlejší přehled s rešeršemi v českém jazyce naleznete v příloze.

  • Nizozemsko je bezesporu velmocí kol a to také díky dlouhodobé a konzistentní podpoře ze strany vlády. Mapa Nizozemí ukazuje dominanci kol ve srovnání s okolními státy. Úsměvné může být také používání kol představiteli vlády. Nizozemský předseda jezdí pravidelně na svá jednání na kole. Na kole přijel i 11. prosince 2018 do Haagu na jednání o brexitu, na rozdíl od anglické předsedkyně vlády Theresy May, která přijela obrněným luxusním autem. VÍCE… (angličtina)
  • ICCT (The International Council On Clean Transportation) provedlo analýzu toho, kdy je v USA vhodná doba pro nasazení elektrovozidel do flotil sdílené mobility (se zaměřením na sdílené jízdy, např. Uber nebo Lyft). Podle jejich zjištění jsou tato vozidla zralá na elektrifikaci a bez ohledu na kupní cenu v roce 2023–2025 pro ně bude elektrický pohon nejatraktivnější technologií. Přerod ale bude pravděpodobně přirozený, klíčové bude nastavení a hybná síla společnosti.  VÍCE… (angličtina)
  • Podle nové studie je jen necelých 10 procent stanovišť pro parkování bikesharingových kol umístěno v místech, která byla navržena rezidenty na interaktivních online mapách. Proč města podceňují názory veřejnosti při rozšiřování systému sdílených kol?  VÍCE… (angličtina)
  • Paříž od září zavede MHD a sdílená elektrokola pro děti zdarma. VÍCE… (angličtina)
  • The Urban Mobility daily představuje platformu s nabídkou práce v sektoru mobility. Specializované místo slouží pro ty, kteří hledají práci i pro ty, jež hledají nové členy svých týmů. VÍCE… (angličtina)
  • Studie z USA ukazuje, že jsou americké ulice pro chodce často špatně designovány, čímž výrazně přispívají k většímu počtu nehod a zranění. Během dekády 2008–2017 tímto způsobem o život v ulicích USA celkem 49 340 lidí, přičemž se jejich počet rok od roku zvyšoval, pouze v roce 2017 došlo k nepatrnému poklesu. VÍCE… (angličtina)
  • Tokio začne odměňovat cestující metra, kteří zvolí čas mimo ranní špičku. Odměnou za takové chování jim bude poukaz na skvělé tradiční japonské jídlo pohankové nudle soba či smažené mořské plody tempura. Město reaguje na neudržitelnou situaci a nápor cestujících v ranní špičce mezi 8 a 9 hodinou. Zároveň naléhá na zaměstnavatele, aby svým zaměstnancům nabídli pružnou pracovní dobu. VÍCE… (angličtina)
  • Jihoitalské město Bari vybavila jízdní kola 1000 svých rezidentů GPS zařízením a bude jim platit 0,2 EUR za ujetou vzdálenost do/z práce a 0,04 EUR za ostatní jízdy. Částku až do výše 25 euro budou měsíčně dostávat na účet. Podobné plány měli již v Paříži, Milánu i v jiných městech, ale se smíšenými výsledky. VÍCE… (angličtina)
  • Podle studie, která srovnávala a analyzovala regionální data z let 2001 a 2009, je zvýšené užívání hromadné dopravy spojeno s 0,473% snížením míry obezity. VÍCE… (angličtina)
  • Cyklistický provoz ve Vídni v roce 2018 se zvýšil o 6%. Všechna sčítací místa zaznamenala plusové hodnoty a na nejfrekventovanějším místě ve Vídni - Opernring - byla dosažena rekordní hodnota přes 1,6 miliónů cyklistů! V nejrušnější den, 5. června 2018, tam projelo 9 604 cyklistů. Od roku 2010 hlásí některá místa až 88% nárůst. VÍCE… (němčina)
  • Národní rada Rakouska schválila změny pravidel silničního provozu s cílem (mimo jiné) zjednodušení cyklistické dopravy. Např. když cyklisté dojedou na konec pruhu pro cyklisty, nemusí čekat a dávat ostatním přednost, ale mohou se podle pravidla zipu plynule zařadit do provozu a nákladní kola až do šířky 100 cm mohou používat stezky pro cyklisty. VÍCE… (němčina)
  • Inspiraci, jak si naplánovat pravidelný pohyb v mrazivém a pochmurném zimním období a přitom se nenachladit, najdete v článku od kolegů z Vídně. Pohyb na čerstvém vzduchu (i v zimě) je zdravý, udržuje nás v dobré kondici, posiluje svaly, kosti i srdce, krevní koloběh a máme díky němu více energie. VÍCE… (němčina)
  • Zvýhodnění dieslů je v Rakousku kontraproduktivní a mělo by se zrušit, volá tamní organizace VCÖ. Daňové zvýhodnění dieselu činilo za loňský rok v Rakousku 710 miliónů euro. Minimální daň z pohonných hmot je tam u nafty o 8,5 centů na litr nižší než u benzínu. Dosud nikdy se nenatankovalo tolik nafty jako v roce 2018. VÍCE… (němčina)
  • V Norsku bylo loni 31 % nových aut pouze na elektropohon, v Rakousku činili podíl nových aut na elektropohon jen 2% přesto, že mají obrovskou podporu. Samotná podpora však nestačí, je to poplatek za CO2, který uvedl v Norsku e-mobilitu do pohybu. VÍCE… (němčina)
  • Čína vykazuje nejvyšší urbanizační růst na světě, z 1,4 miliardy obyvatel Číny 56 procent bydlí bydlí ve městech. Čínská vláda si je vědoma základních problémů a nedostatků, s nimiž se obyvatelé měst potýkají, proto ve svém 13letém plánu prosazuje nové požadavky a cíle a vkládá obrovské investice do městských inovací. Všechny nové projekty splňují: 1) otevřenost, kontribuci a sdílení, 2) poctivější přístup ke službám, 3) rozlišovací rysy. Mezi jejich pěti vytýčenými cíli je např. zlepšení kvality života nebo rozvoj zelené ekonomiky. VÍCE… (angličtina)

Tip na práci s přílohou:

Po kliknutí na „Přehled“ nahoře ve sloupci „E“ se vám zobrazí přehled sledovaných newsletterů. Tuto možnost máte na každém listu. A naopak kliknutím na vybraný newsletter vystoupíte z „Přehledu“ zpět na jednotlivé listy.