LETEM SVĚTEM prosinec 2019

Čistá mobilita Aktuálně
2. 2. 2020 Čistou stopou Prahou
KARGO KOLO firmy DHL v Berlíně
V New Yorku testují kargo kola. Ilustrační foto: DHL

Co v prosinci uveřejnily na téma udržitelné mobility newslettery mezinárodních organizací? Následuje přehled formou anotací s možností okamžitě si rozkliknout originální zdroj v ANGLICKÉM jazyce. Obsáhlejší rešerše v ČEŠTINĚ najdete v příloze.

  • Zpráva o účasti analyzuje Evropský týden mobility 2019

Byla publikována zpráva o účasti v Evropském týdnu mobility, v níž najdete statistické přehledy o letošním průběhu kampaně včetně trendů za poslední dekádu. Česko každoročně pořádá méně a méně akcí (méně než 30 % akcí ve srovnání s 2009). Česká republika a Maďarsko letos poskytli finanční prostředky svým městům, aby je podpořili v uspořádání lokálních kampaní. Dobrým příkladem je i Praha, kde náš projekt Čistou stopou Prahou podpořilo Ministerstvo životního prostředí.

  • Amazon, UPS a DHL testují kargo kola v New Yorku

Amazon, UPS a DHL jsou prvními účastníky pilotního programu zaměřeného na snížení dopravních zácp na 60th Street v Manhattanu. New York (NY) plánuje v roce 2021 elektronické zavedení poplatků pro řidiče, kteří budou projíždět touto oblastí během dopravní špičky (14 USD pro osobní auta a 25 USD pro nákladní). Odbor dopravy města NY testuje proveditelnost a bezpečnost programu na komerční využití kargo kol.

  • Evropský týden mobility v Trelleborgu inspiroval rodinu k výměně auta za kargo kola.

Město Trelleborg nabídlo v rámci svých iniciativ v Evropském týdnu mobility svým občanům možnost si zapůjčit na 11 dní elektrické kargo kolo v naději, že vymění auta za kola. Jakou odezvu akce měla a co vedlo jednu rodinu v Trelleborgu k tomu, aby přesedlala z auta na kargo kola, se dozvíte v rozhovoru.

  • Proto tolik výrobců aut vyrábí elektrické koloběžky a kola

Stále více výrobců aut začíná vyrábět (většinou v partnerství s jiným výrobcem) elektrokoloběžky, skútry a elektrokola. Mají k tomu své důvody a nechtějí zůstat stranou – města uzavírají stále častěji svá centra pro vjezd aut, provozovatelé sdílených e-koloběžek jsou stále oblíbenější a prodej elektrokol roste obrovským tempem... Jinými slovy elektrokola a koloběžky jsou budoucností městské dopravy

  • Wheels upravuje design svých sdílených elektrokol tak, aby byla jejich součástí i přílba

Začínající bikesharingová společnost Weels změnila design svých elektrokol tak, aby byla jejich součástí také přílba. Ta je připevněna a uzamčena na zadní části rámu kola a cyklisté ji mohou zdarma využívat. Při prvním použití přílby získají zákazníci dokonce 20% slevu. Stimulační pobídky k nošení přílby při jízdě na kole chystají také další pronajímatelé e-kol.

  • EU uvolnila 3,2 miliardy eur dotací na rozvoj baterií

Evropská komise schválila financování ve výši 3,2 mld. eur pro několik projektů v rámci celé Evropské unie, jejichž cílem je další rozvoj nových technologií pro baterie. Investováním do výzkumu a vývoje technologií baterií EU doufá, že splní své cíle stát se do roku 2050 ekonomikou s nulovými emisemi uhlíku. Financování by také mohlo znamenat, že výrobky, jako jsou elektromobily, budou mít větší kapacitu baterie, což umožní cestování na delší vzdálenost.

  • Pomoc! Mapa londýnského metra je nepřehledná

Londýn vydal novou verzi mapy sítě své podzemní dopravy. Jelikož se londýnské metro rozrůstá a přibývají další nové stanice, je otázkou, zda by se současný design neměl upravit, aby bylo snadnější se v mapě vyznat.