LETEM SVĚTEM srpen 2019

Čistá mobilita Aktuálně
29. 9. 2019 Čistou stopou Prahou
nabíjecí stanice pro e-auta stojící u chodníku
Evropská komise chce masivně podpořit výstavbu nabíjecích stanic pro e-auta. Foto: www.electrive.com

Udržitelná doprava na webových stránkách srpnových newsletterů mezinárodních organizací... Následující anotace si můžete okamžitě rozkliknout a přečíst si ORIGINÁLNÍ CIZOJAZYČNÝ ZDROJ. Rozsáhlejší REŠERŠE V ČESKÉM JAZYCE naleznete v příloze.

  • Potenciál solárních baterií pro výrobce elektrovozidel

Solární baterie přinášejí nové možnosti výrobcům elektrovozidel a mohou být odpovědí na současné požadavky a zároveň snížit cenu elektroaut, což by přispělo k jejich rozšíření. Německý startup Sono Motors vyvíjí prototyp elektrovozidla se solárními panely na kapotě a na střeše, které mu již nyní umožní ujet „zdarma" 30 km. (angličtina)

  • Jak zredukovat dopravní zácpy v našich městech?

Redakční tým Mobup se zamýšlí nad možnostmi řešení dopravních zácp, ať jsou to poplatky, snížení rychlosti, nebo užívání vozidel napojených na internet, či změna v chování motoristů. (angličtina)

  • Transport for London zpřístupnil obrovskou databázi cyklistické infrastruktury

Společnost Transport for London (TfL) zprovoznila novou databázi cyklistické infrastruktury, o níž prohlašuje, že je největší na světě, a jejímž cílem je usnadnit cesty cyklistům a uzpůsobit je na míru jejich potřebám. Databáze obsahuje 240 tisíc položek, mimo jiné informace o 146 tisících parkovacích míst pro cyklisty nebo o 2 tisících kilometrech cyklopruhů. (angličtina)

  • V Nizozemsku otevírají největší parkovací garáž pro kola na světě

V Utrechtu postavili tříposchoďovou budovu s 12 500 parkovacími místy pro kola. Jsou v ní vždy dvě místa nad sebou pro běžná kola. Kromě toho je 480 parkovacích míst vyhrazeno pro větší nebo neobvyklá kola, jako jsou kargo nebo tandemová kola. Garáž je postavená u vlakového nádraží. (angličtina)

  • 95% pokles prodeje dieselů v Norsku kvůli elektrovozidlům

Norsko je lídrem v dopravě na elektropohon. Vlastnictví elektrovozidel na počet obyvatel je v Norsku nejvyšší na světě; více než jedno ze dvou letos prodaných aut v této zemi je plně nebo částečně poháněno elektromotorem. Na druhé straně to vedlo k strmému poklesu prodeje aut na dieselový pohon – za posledních 6 let o 95 %! Např. prodej dieselových modelů Volvo klesl z téměř 9 tisíc v roce 2013 na 400 prodaných vozů v 1. pololetí roku 2019. (angličtina)

  • Komise EU chystá vybudování miliónu dobíjecích stanic pro elektrovozidla na podporu bezuhlíkové stopy do roku 2050

Rozšířit síť dobíjecích stanic pro elektrovozidla o 1 milión do roku 2050 je jedním z návrhů prioritních opatření Evropské komise. Projekt by mohl být realizován v rámci kohezního fondu EU s cílem posílit řady majitelů elektrovozidel a zbavit je obav z nedostatečné infrastruktury. Mezi další chystaná opatření EU patří také podpora větrných elektráren, ekologičtější provoz ocelářských společností a zdražení letecké dopravy. (angličtina)

  • Na kole do školy

Jezdit do školy na kole je zdravé a zeštíhluje postavu. Tisíce dětí vyrazí po prázdninách opět do školy na kolech. Starší děti, které složily zkoušku z jízdy na kole, pojedou samy. Některé děti doprovodí rodiče, což lze jen doporučit, neboť se děti učí jezdit po jejich vzoru a rodiče jim cestou vysvětlují, jak jet bezpečně, na co si dát pozor, např. kde mají velká auta a autobusy slepý úhel. Ať už pěšky, na kolečkových bruslích nebo na kole, aktivní způsob cesty do školy je nejen zdravý, ale také dobrý pro koncentraci. (němčina)

  • Rakousko: přes 150 tisíc mamataxi denně

Kolem 80 % dětí v Rakousku chodí do školy pěšky nebo jezdí veřejnou dopravou nebo na kole. Avšak v poslední době je každé páté dítě do školy zavezeno autem – za jeden školní den je takových dětí více než 150 tisíc. Jejich rodiče pak způsobují v okolí škol zmatek a škodí tím i svému vlastnímu dítěti, neboť cestou do školy, kde je bezpečnost vyšší, získávají děti zkušenosti a učí se, jak se mají v provozu správně chovat. Pokud je někdo sveze autem, pak o tuto možnost přijdou. (němčina)

  • Železniční test VCÖ: Cesty na dovolenou vlakem jsou hodnoceny pozitivně

Celkově je každý 4. cestující nespokojen s počtem vlakových spojů. Zájem o cestování na dovolenou vlakem však roste a cestující jsou s jízdou vlakem převážně spokojeni  - to je výsledek letošního železničního testu VCÖ. Požadavky cestujících na zlepšení cestování se týkaly lepšího navazování spojů, signálu pro mobilní telefony a internet, a také přesnosti a četnosti spojů. Na základě rostoucí poptávky se nabídka na železniční osobní dopravu rozvíjí rychleji, než bylo plánováno. Další výsledky a statistická data najdete v článku. (němčina)

  • Kerosin palivo do letadel bylo v prvním půlroce daňově zvýhodněno 270 milióny eur

VCÖ opět upozorňuje na daňové osvobození kerosinu, díky němuž byl letecký provoz zvýhodněn v prvním pololetí jen v samotném Rakousku 270 milióny eur. Množství natankovaného paliva vzrostlo o 21 % na 455 tisíc tun a tím se zvýšilo také množství škodlivých emisí CO2. Kromě zavedení daně na kerosin požaduje VCÖ také zrušení osvobození od DPH u letenek. (němčina)

  • Zrychlení hromadných dopravních prostředků více pruhy pro autobusy a zelenou vlnou.

Podle VCÖ použilo v loňském roce městskou hromadnou dopravu v rakouských spolkových hlavních městech 1,35 miliard cestujících, z toho 900 miliónů jelo autobusy a tramvajemi. Tito cestující jsou pro dopravu ve městech velkým přínosem, neboť zamezují dopravním zácpám, a proto by v nich neměli muset sami čekat. VCÖ požaduje z tohoto důvodu zřídit více pruhů pro autobusy a zajistit tramvajím i autobusům zelenou vlnu. Další zdůvodnění pro tento požadavek, fakta pro srovnání kapacity aut a prostředků MHD i další zajímavé podněty k podpoře mobility najdete v článku. (němčina)

 

Tip na práci s přílohou:

Po kliknutí na „Přehled“ nahoře ve sloupci „E“ se vám zobrazí přehled sledovaných newsletterů. Tuto možnost máte na každém listu. A naopak kliknutím na vybraný newsletter vystoupíte z „Přehledu“ zpět na jednotlivé listy.