Mapa přístupnosti pomáhá už od roku 2016, nově i s vyhledáváním parkovacích stání

Čistá mobilita Aktuálně
12. 2. 2019 MHMP, Čistou stopou Prahou
bezbariérový přístup do budovy
Ilustrační foto

Mapa přístupnosti budov a veřejných prostor od roku 2016 usnadňuje život osobám se sníženou schopností pohybu, seniorům i maminkám s kočárky. V současné době v ní lze dohledat informace o bezbariérové přístupnosti už více než 1100 objektů a prostranství a nově i vyhrazená stání ZTP či dopravní stavby. 

Magistrát hl. m. Prahy vyslyšel přání držitelů parkovacích karet ZTP a ZTP/P a v rámci inventarizace, která probíhala od roku 2017 do roku 2018, získal údaje o lokalizaci a parametrech sdružených vyhrazených parkovacích stání. Každá modrá ikona se symbolem vozíku na Mapě přístupnosti popisuje, o jaký typ vyhrazeného stání se jedná, jeho délku a šířku, k dispozici jsou navíc také informace o materiálu a stavu povrchu.

 

printscreen mapy přístupnosti s údajem o parkovacím stání

 

„V průběhu letošního roku budou doplněny informace o přístupu ke stání z nejbližší pěší komunikace a přibyde také fotodokumentace. Všechna kritéria jsou navíc průběžně prověřována,“ říká náměstek primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr. Filtr dopravní stavby zobrazuje údaje také o bezbariérové přístupnosti stanic metra a železnice. V současné době je zmapováno 16 objektů v této kategorii.

Uživatelé si mohou z jednoho místa dohledat informace o dostupnosti objektu podle typu občanské vybavenosti, tedy například pro oblast kultury, úřadů, služeb, sociálních služeb, zdravotnictví, bankomatů, sportu, restauračních zařízení apod. Mapa zobrazuje tři kategorie přístupnosti – plně přístupné, částečně přístupné a nepřístupné.

bližší informace o mapě přístupnosti - v rámečku

Mapu najdete na adrese www.mapapristupnosti.cz , optimalizovaná je i pro tablety a mobilní telefony. Pro její anglickou mutaci si můžete kliknout na  www.pragueaccessibilitymap.eu.