Nekuřáci včetně miminek v Praze kouří nejmíň cigaretu denně

Čistá mobilita Aktuálně
22. 8. 2018 Roman Sovák
Praha - Malá Strana
Praha je krásná, ale s jejím ovzduším to tak slavné není...

I když se cigarety ani nedotknete, stejně z pražského vzduchu do plic během dne nasajete tolik pevných částic PM2,5, že to odpovídá ekvivalentu jedné vykouřené cigarety. A už se jich nezbavíte, protože tyto velmi malé a nebezpečné částečky na rozdíl od větších není možné vykašlat. Nedostáváme jich však do těla ještě víc?

VÝZKUM T&E PRO TURISTY

Pomyslnou cigaretu denně návštěvníkům Prahy a tím i jejím obyvatelům bez ohledu na věk přiřkla Evropská federace pro dopravu a životní prostředí (European Federation for Transport and Environment – T&E). Informoval o tom v půli srpna Pražský den v článku Rok života v Praze je jako vykouřit 365 cigaret, ukázal výzkum zahrnujícím i výmluvnou cigaretovou infografiku. Ta ukazuje, kolik toho návštěvníci deseti turisticky nejoblíbenějších evropských měst „vykouří“ pouhým dýcháním místního ovzduší během oblíbených čtyřdenních eurovíkendů. Aby nedošlo k omylu, počet cigaret je vyjádřen i číslicí.

výsledky průzkumu včetně dílčích
Zdroj: T&E

V žebříčku top ten evropských měst podle turistického zájmu (sestavil ho v roce 2017 Mastercard) Praha společně s Istanbulem jednoznačně vítězí v počtu cigaret čili prohrává v kvalitě ovzduší – 4  cigarety za čtyři dny dávají průměr jednu denně, zatímco z Dublinu nebo Barcelony si návštěvníci v plicních sklípcích a krvi domů odvezou jen čtvrtinový příděl.

zatím je limit 25 μg PM2,5 / m3, od roku 2020 bude snížen na 20 μg PM2,5 / m3
Zdroj: Ministerstvo životního prostředí (ZDE)

„CIGARET“ MŮŽE BÝT KLIDNĚ I VÍC

T&E zároveň dodává, že koncentrace škodlivých látek ve vzduchu může být často mnohem vyšší, než se běžně uvádí. Je totiž otázkou, na jakých místech jsou měřicí stanice umístěny. Například Rumunsko a Belgie čelí obvinění EU za vyhýbání se zjišťování reálného stavu imisí umístěním měřicích stanic do zklidněných ulic nebo přímo do parků, kromě toho Francii, Itálii, Maďarsku, Německu, Rumunsku a Velké Británii hrozí vysoké pokuty za porušování evropských standardů pro měření znečištění ovzduší.

OBRÁZEK ILUSTRUJÍCÍ VELIKOST ČÁSTIC VE SROVNÁNÍ S LIDSKÝM VLASEM
Jak si (nejen) částice PM2,5 představit? Například na obrázku americké agentury pro životní prostředí EPA. Zdroj s českým překladem: www.ovzdusi-brno-jm.cz/

Česká republika z takového jednání obviněna není. Přesto je zřejmé, že osmidenní srpnové měření (viz níže) nemá příliš vypovídající hodnotu o celkovém ročním průměru. Spíše alarmující než zajímavé by bylo například zjistit, kolik škodlivin pražská miminka i větší nekuřáci inhalují během „špatných dnů“, například při smogových situacích v zimě. Dodejme, že skutečný počet vykouřených pomyslných cigaret se může dost výrazně lišit podle lokalit, v nichž v Praze žijí nebo se nejčastěji pohybují.

JAK A PROČ SE VLASTNĚ „CIGARETY“ POČÍTAJÍ

T&E  vycházela z dat získaných z různých zdrojů mezi 1. až 8. srpnem 2018; v Praze šlo o data získaná na Smíchově. Průměrná koncentrace PM2,5 tam v těchto dnech činila 22 μg / m3, nejvyšší 42 μg / m3, nejnižší 1 μg / m3. Výsledky měření a výpočtů pro všech 10 měst si můžete otevřít ZDE (angličtina).

foto zamořeného čínského města Shenyang
Mohlo by být i hůř... Shenyang, Čína, listopad 2015: 1400 μg PM2,5 /m3 = 58 cigaret (tři balíčky) za den. Zdroj: National Post/STR/AFP/Getty Images

Při přepočtu znečištění ovzduší PM2,5 na cigarety byl zvolen ekvivalent vypočítaný v roce 2015 Berkeley Earth: 1 cigareta denně zhruba odpovídá průměrné denní koncentraci 22 μg PM2,5 / m3. Článek Air Pollution and Cigarette Equivalence Richara A. Mullera a Elizabeth A. Mullerové z Berkeley Earth se stanovením ekvivalentu a řadou zajímavostí najdete ZDE (angličtina), pro rychlou představu o jejich výpočtu se můžete podívat do rámečku na konci tohoto příspěvku.

Autoři v článku uvádějí také důvod přepočítávání znečištění ovzduší na vykouřené cigarety. Podle nich je to „pro mnoho lidí živější a smysluplnější“ než si jednou za rok přečíst odhad mrtvých na následky dýchání zamořeného vzduchu. Počet cigaret slouží pro rychlou a zcela konkrétní představu o jeho účincích na naše zdraví.

Uvádění znečištění ovzduší počtem cigaret je tak i mnohem užitečnější než zdlouhavé pročítání tabulek s koncentracemi polutantů, které jsou sice běžně dostupné, ale pro laika komplikované a často si pod uvedenými čísly nepředstaví vůbec nic.

VAROVÁNÍ: SPROSTÁ MLUVA V MÍRNÉ MÍŘE

Letošního prvního dubna byla spuštěna aplikace Shit, I smoke!, která je i přes to aprílové datum a poněkud rozverný název míněna smrtelně vážně. Stejně jako T&E ve výše zmiňovaném výzkumu i ona vychází z přepočítávání smogu na cigarety podle ekvivalentu Berkeley Earth, které vám na nevelkém displeji mobilního telefonu udělá jasno raz dva.

printscreen dispele aplikace

 

Aplikace Shit, I smoke! udávající koncentraci pevných částic PM2,5 v cigaretách vychází z průběžně aktualizovaných údajů stovek měřicích stanic na celém světě dostupných na webových stránkách Worldwide Air Quality. Více informací o ní si můžete přečíst v článku How Much Are You 'Smoking' by Breathing Urban Air? uveřejněném na webu CITYLAB.

Aplikaci, která je plně funkční i pro Prahu, si můžete zdarma stáhnout na App Store nebo v Google Play.

 

Kam dál? O světově unikátním výzkumu měření emisí aut v Praze za reálného provozu jsme psali ZDE, o možnostech, jak zjistit stav ovzduší v hlavním městě, TADY… Nyní je tedy můžete rozšířit o novou, pohotovou „cigaretovou apku“.

 

 

STRUČNÝ POPIS PŘEPOČTU KONCENTRACE PM2,5 NA CIGARETY