Nostalgická linka číslo 23

Čistá mobilita Aktuálně
27. 3. 2017 Roman Sovák
Tramvaj typu T3
Na jiných linkách než číslo 23 se už „té trojkou“ nesvezete. Zdroj: Archiv DPP

Od uplynulé soboty se můžete v ulicích Prahy setkávat s nostalgickou linkou číslo 23, která je provozována legendárními vozy tramvají typu T3. Proveze vás historickým centrem města.

Tramvaj T3 byla poprvé představena na mezinárodním veletrhu v Brně v roce 1960. Po období zkušebních jízd a optimalizace vlastností byl pravidelný provoz vozů tohoto typu  v Praze zahájen v listopadu 1962. Rozloučili jsme se s nimi na Dni otevřených dveří v Hostivaři v roce 2011.

Jednalo se o oblíbené vozy, které během své „kariéry“ spolehlivě převážely několik generací obyvatel a návštěvníků našeho města. Jízdou na lince číslo 23 si s menší či větší dávkou nostalgie můžete připomenout, jak jste v nich jezdili do školy nebo do práce, za sportem, kulturou a určitě také na rande… Ostatně, neseznámili jste se se svým současným partnerem právě v tramvaji s typickými červenými a šedými laminátovými sedačkami? Připomenout mu ty chvíle vyjížďkou ve třiadvacítce, to by byl určitě milý dárek.

 Linka je v provozu v úseku Královka – Malovanka – Pražský hrad – Královský letohrádek – Malostranská – Malostranské náměstí – Újezd – Národní divadlo – Národní třída – Karlovo náměstí – I. P. Pavlova – Vinohrady – Zvonařka.

Za vyjížďku se neplatí žádné mimořádné  jízdné, v tramvajích 23 platí standardní Tarif PID. Linka je v provozu denně od 8.30  do 19.00, zatím v intervalu 30 minut (od konce dubna do poloviny října o víkendech a svátcích 15–20 minut). Jízdní řád linky naleznete zde.