Okolí pražské Eiffelovky láká k příjemným procházkám novým parkem

Čistá mobilita Aktuálně
1. 9. 2018 MHMP, Čistou stopou Prahou
Nevzhledný asfalt s loužemi před rozhlednou
Stav před rekonstrukcí (další fotografie v galerii). Skočte se tam podívat teď!

Petřínská rozhledna se po pětiměsíční rekonstrukci dočkala nového parku a přístupových cest. Zahrady na Petříně mají nyní lepší dostupnost pro návštěvníky díky opravě Křížové cesty a napojení na další chodníky. Zároveň zde byly umístěny zcela nové lavičky a další mobiliář.

Petřín je v Praze druhá nejnavštěvovanější lokalita po Pražském hradu, v loňském roce sem zavítaly přibližně dva miliony lidí.

Celkově stály práce 21,5 milionu korun. Nově tu byly vybudovány veřejné záchodky, vybourán poničený asfalt a vydlážděny cesty, prostranství a promenády novou žulovou dlažbou. Obnova se týká i veřejného osvětlení a na místě je pro veřejnost k dispozici také nové litinové pítko. Hlavní město neopomnělo ani přístup pro lidi s handicapem, kterým jsou zde k dispozici nová parkovací místa.

„Zahrady na Petříně se konečně dočkaly kompletních oprav. Už v loňském roce hlavní město nechalo probourat zeď mezi parkem a zahradami Strahovského kláštera, letos se rekonstrukce dočkal park u rozhledny, Křížová cesta, odstraněny byly ale také provizorní či nefunkční stavby a upravena zeleň,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová.

„Revitalizace Petřínských sadů v okolí rozhledny se velice povedla. Dlouhé roky to byla asi nejzanedbanější část Petřína a jsem moc ráda, že se nám podařilo revitalizaci dotáhnout do konce. Pro mě je nejdůležitější, že se nezanedbala ochrana stávajících vzrostlých stromů. Jde o největší akci, která se za poslední desítky let na Petříně dělala,“ posala opravy radní hl. m. Prahy Jana Plamínková.

V parku se objeví rovněž nové lavičky a odpadkové koše. „Jsem ráda, že postupně v Praze začínáme umisťovat jednotný mobiliář, kromě Stromovky právě sem na Petřín, a další místa budou následovat. Lidé si tak budou moci užít volný čas ještě s větším komfortem,“ dodala ještě primátorka.

O ROZHLEDNĚ

Možnost krásné procházky a příjemného posezení v novém parku na dosah mladší sestřičky Eiffelovy věže nás možná zase jednou zláká i k její návštěvě. Víte, že Petřínská rozhledna:

kresba rozhledny z počátku 90. let 19. století
Dobová kresba z roku 1892. Vrchol  

rozhledny má ještě podobu královské koruny

a vlajkovou žerď, které později nahradil

nástavec s anténami.

 

  • … byla vystavěna pro Zemskou jubilejní výstavu v roce 1891, s níž se pojí i velké události pražské dopravy – zprovoznění dvou pozemních lanovek, na Letnou a na Petřín, a Křižíkovy elektrické dráhy na Letné?
  • … je pětkrát menší volnou kopií Eiffelovky, ale její vrchol se díky výše položené základně nachází ve stejné nadmořské výšce?
  • … „přežila“ Hitlerovo přání z roku 1939, aby byla zbourána, protože kazí výhled z Pražského hradu?
  • … byla v letech 1980–1990 kvůli špatnému technickému stavu uzavřena pro veřejnost? Znovu se návštěvníkům otevřela až v květnu 1991 u příležitosti Všeobecné československé výstavy konané ke 100. výročí Zemské jubilejní výstavy. V letech 1998–2002 proběhla generální rekonstrukce rozhledny.
  • … dnes patří k největším turistickým lákadlům v Praze a celém Česku? Loni ji navštívilo 714 tisíc lidí, přilehlé bludiště dokonce přes milion návštěvníků.

 

 

 

Fotogalerie