Postřehy ze semináře car free rodina

Čistá mobilita Aktuálně
3. 11. 2016 Lukáš Eršil
Car free rodina
Zdroj: Cobic

V pondělí 17. 10. se v Praze uskutečnil první seminář na téma Car free rodina. Mezi přednášejícími byli zástupci tří rodin. Každá s trochu odlišným vztahem k používání auta.

 
Za Ubíkovy na přednášku dorazil otec rodiny Stanislav. Na začátek zdůraznil, že tento životní styl bez auta nikomu nenutí. Jde jim o to vyzkoušet, jaké to bude žít s rodinou a auto nepoužívat. Nutno podotknout, že Ubíkovi dorazili na toto odpoledne z Frýdku-Místku a tedy z města, kde je nabídka veřejné hromadné dopravy o něco méně komfortnější než v Praze. A k jakým závěrům došli?

·    Nemít auto neznamená přijít o možnost cestovat

·    I cesta je součást výletu a stojí za to si ji užít

·    Cestovat bez auta dává člověku možnost otevřít se náhodám a dobrodružství

·    Cestovat bez auta umožňuje kontakt s realitou, život mimo bublinu

·    Do školky se nejlépe jezdí na kole

·    Žít podle zásad minimalismu osvobozuje

·    Nemít auto šetří rodinou kasu, zbývá více peněz na jiné radosti nebo na kvalitnější vybavení

·    Lidé auta často používají zbytečně – v 60 % aut se přepravuje 1 člověk, ve 30 % 2 lidé, jen ve zbytku je osádka větší

Více o ze života Carfree se dočtete na blogu Markéty Ubíkové ZDE

 

Fillerovi dorazili v plném počtu a jak jinak než na kolech. Představili svoji cyklistickou stáj. Tedy krom běžných kol i cargokolo, Longtail Xtricycle či sídlištní kolo. Hned na začátku uvedli otázku prarodičů, které čelí nejedna car free rodina: ,,Když už máte to dítě, pořídíte si konečně auto?“.  Ano, u hodně lidí a zvlášť u těch dříve narozených převládá pocit, že pro rodiny s dětmi je auto nepostradatelné. Fillerovi jsou dalším důkazem, že to bez auta jde. A přidali několik praktických rad, jak na to. Kde parkovat kola v paneláku, jak chránit kolo před krádeží a jak pohodlně a bezpečně přepravovat na kole děti. Sousedé z jejich sídliště rodině fandí, pro místní policii jsou atrakcí. Do prezentace se zapojily i jejich děti a zdá se, že životem bez auta netrpí. Naopak jsou nadšeny.

 

Třetí rodinou na semináři byli Prouskovi. Nejsou sice zcela „car free“, ale jsou příkladem, že vlastnictví auta neznamená používat bezvýhradně jen tento dopravní prostředek. ,,Člověk má zodpovědně uvažovat, čím na cestu vyrazí", říká Tomáš Prousek. Rodina se snaží minimalizovat cesty autem, což lze snadno po Praze, ale hůře s třemi malými dětmi na delší vzdálenosti a do míst s horším spojením veřejnou dopravou . K cestám tedy používají všechny druhy dopravy, po Praze rodina cestuje především pěšky, veřejnou hromadnou dopravou a na kole. Všestranným osvědčeným společníkem rodiny je vozík za kolo, který zvládne i cestu terénem či přes pár schodů a nejčastěji slouží jako kočárek. Zajímavou připomínkou na adresu českých nádraží byl požadavek na označení sektoru na nástupištích, tak jako tomu je jinde v Evropě. Cestující s koly, dětmi a cyklovozíkem by pak nemuseli po příjezdu vlaku pobíhat po nástupišti a leckdy složitě hledat vagón pro přepravu kol.