Prázdniny vjíždí na konečnou, zážitkové vlaky jezdí dál

Čistá mobilita Aktuálně
30. 8. 2018 Roman Sovák
historický motoráček jede krajinou
Zajímavé destinace, krásné vlaky, skvělé výlety... Foto: Archiv ČD

Letní prázdniny budou už v sobotu minulostí, ovšem i září a říjen jsou nádherné měsíce, jako stvořené pro víkendové toulky pěšmo či kolmo v „rozumné“ vzdálenosti od Prahy. Tak abychom mohli ráno vyrazit a do postele na noc skočit už zase doma. A přesně to nám i nadále nabízejí výletní vlaky Českých drah a Klubu železničních cestovatelů.

Jezdí z pražského hlavního nádraží (návrat tamtéž) o sobotách, nedělích a svátcích většinou až do 28. října, což je vzhledem k letošnímu slavnému výročí opravdu nezapomenutelné datum… Nicméně žádné pravidlo neplatí úplně dokonale, takže patřičné údaje raději uvádíme.

A kam si s takovými vlaky vyrazit? Podívejte se.

Je lepší tarif PID, nebo dopravce? Rámeček s tipy na levnější jízdu vlakem

  • CYKLOVLAK BRDY PRAHA–BŘEZNICE, letošní novinka!

Zvládne převézt několik desítek kol a doveze vás do Jinců, Příbrami a Březnice na krásné cyklistické i pěší trasy Brd. Jezdí v SO, NE a svátky do 28. října.

  • TURISTICKÝ VLAK ČESKÝ RÁJ PRAHA–TURNOV, letošní novinka!

Víkendový rychlík z Prahy do Českého ráje a Prachovských skal. Co k tak krásné trati a destinaci dodat? Že jezdí v SO, NE a svátky do 28. října.

  • CYKLOHRÁČEK  PRAHA–SLANÝ (–ZLONICE)

Rodinný výlet – na rozdíl od jízdného – k nezaplacení! Speciální vůz pro kola, spousta hraček, her a zábavy, o kterou se stará hrajvedoucí, takže i s těmi nejhyperaktivnějšími dětmi si můžete chvilku vydechnout. Vyhledávaná trasa přes Pražský semmering, Hostivici, Středokluky, Podlešín do Slaného. Až do Zlonic, kde je vyhlášené železniční muzeum, pojedou odpolední spoje už jen 29. září a 27. října 2018. Jezdí v SO, NE a svátky do 28. října.

  • PRAŽSKÝ MOTORÁČEK PRAHA hl.n. – PRAHA-ZLIČÍN

Nikdy nenudící klasika přes Pražský semmering. Jezdí o víkendech a svátcích po celý rok (s výjimkou týdne 24. 12. 2018 –  1. 1. 2019).

  • CYKLOVLAKY Z PRAHY DO ČERČAN A DOBŘÍŠE

Vlaky pravidelné linky S8 („Posázavský pacifik“ do Čerčan) a S88 (v dobrosrdečné trampské hantýrce v narážce na to, jak dlouho cesta trvá,  „Praha–Paříž–Dobříš“), které jsou posílené o speciální cyklovozy. Naprosto skvělé. Jezdí v SO, NE a svátky do 28. října.

  • POSÁZAVSKÝ MOTORÁČEK PRAHA–ČERČANY

Ještě o chlup „skvělejší": stylová varianta Posázavského pacifiku – romantický motoráček. Jezdí v SO, NE a svátky do 28. října.

  • KOKOŘÍNSKÝ RYCHLÍK PRAHA–MŠENO

Trasa Praha – Neratovice – Všetaty – Mělník – Mšeno. Možnost navštívit zámek v Mělníku, hrad Kokořín... Víte, že tento hrad císař Ferdinand II., ten co první letní den roku 1621 vložil osud 27 českých pánů do rukou mistra ostrého meče Mydláře, prohlásil za prokletý? Přeloženo z tehdejší právničiny se už nikdy nesměl opravit. Jezdí v SO, NE a svátky do 28. října.

  • PODTROSECKÝ RYCHLÍK

Praha – Neratovice – Mladá Boleslav – Bakov nad Jizerou – Dolní Bousov – Jičín. Po cestě zámek, zříceniny hradů, a když si to vaše ratolesti budou opravdu moc a moc přát, nelze vyloučit ani setkání s Rumcajsem. Jezdí v SO, NE a svátky pouze do 30. září.

  • RAKOVNICKÝ RYCHLÍK

Na trati Praha – Beroun – Křivoklát – Rakovník se můžete zastavit například v berounském medvědáriu, Koněpruských jeskyních, na historickém statku Zbečno či na hradě Křivoklát. Jezdí v SO, NE a svátky do 28. října.

  • POŠUMAVSKÝ RYCHLÍK

Historický motorový rychlík na trase Praha – Beroun – Příbram – Březnice – Blatná – Vimperk – Volary. Jezdí v SO a NE (nikoli o svátcích) jen do 30. září, a to vždy v sobotu z Prahy tam a v neděli zpět. Objednat si předem nocleh v hotelu či penzionu se proto přímo vnucuje.

Pokud chcete vědět víc včetně tipů na zajímavá místa, která cestou navštívit, rozklikněte si zážitkového průvodce PID v příloze.