Vánoce se bez dárků neobejdou, ale nakupujte je i s ohledem na své plíce

Čistá mobilita Aktuálně
22. 11. 2018 Čistou stopou Prahou
vánoční stromek, pod ním dárky
Ilustrační foto

Předvánoční nákupní šílenství dramaticky zhoršuje už tak problematickou kvalitu ovzduší v Praze. Na vině je násobný počet jízd autem a dodávkami spolu s tradičně zhoršenými rozptylovými podmínkami ke konci roku. Dejte proto letos dárek i svým plícím – nakupujte s rozmyslem.

PĚŠKY A MHD

Je opravdu nutné vyrážet na lov dárků a svátečních pochutin či jejich ingrediencí autem? V řadě případů určitě ne. Spoustu toho seženete pěšky ve svém okolí nebo po cestě z práce, pro cestování do centra města nebo naopak do nákupních středisek na jeho okraji zase můžete využít prostředky MHD. Vždyť v předvánočním čase se diskutabilní komfort cestování  autem v ještě aspoň trochu popojíždějících kolonách často mění v nervydrásající zážitek z kolon zhusta už jen postávajících.

A že toho v tašce nebo batůžku neuvezete tolik jako v kufru auta? Ano, chce to nakupovat třeba i na několikrát, a obvykle tedy začít s větším předstihem. Zato si můžete bezprostředně užít vánoční atmosféru města a na nějakém tom stánku se odměnit chutnou dobrotou třeba i s pohárkem horké sváteční medoviny…

E-SHOPY

Za stále vzrůstající oblibou internetového nakupování stojí možnost nonstop objednávání odkudkoli na pár kliknutí, pohodlné převzetí zboží kdekoli a další výhody, jako jsou kompletní srovnání nabídek, úspora času i peněz. A těch můžete ušetřit ještě víc, když si co nejvíce dárků objednáte najednou a na jediném e-shopu.

Ušetříte tím navíc i životní prostředí, protože vám je ideálně přivezou při jedné jízdě jedinou dodávkou. Minimalizujete tak množství nebezpečných emisí z výfuků

Ne vždy je samozřejmě možné nakoupit úplně všechno na jedné „adrese“ a nechat si zboží doručit najednou, a navíc to vyžaduje i určité plánovací úsilí. Ale i kdybyste ušetřili jednu či dvě zbytečné jízdy, věřte, že to stojí za to!

AUTO

Totéž platí i v případě, pokud na vánoční nakupování přece jen vyrazíte autem – plánujte. Nakupte toho při jedné jízdě co nejvíce, abyste nemuseli zbytečně jezdit vícekrát.

Přejeme vám šťastnou ruku při výběru vánočních dárků a vzduch, který vám osobně i vašim nejbližším, přátelům a všem bude co nejméně škodit!

 

Tip: vybírejte dárek i v místních obchůdcích - důvody proč
* Zajímavost: Zatímco o negativním vlivu např. mezinárodní kamionové dopravy na životní prostředí vědí i malé děti, o zhoubném vlivu lodní dopravy prakticky nikdo. NEVĚŘÍTE?