Vánoce v kondici – odbourejte stres a hýbejte se

Čistá mobilita Aktuálně
21. 12. 2018 Čistou stopou Prahou
nohy s bruslemi
Ilustrační foto

Smažený kapřík, bramborový salát, lahodné cukroví na mnohý způsob? A po tradiční labužnické tečce za vánočními přípravami dny u televize v pohodlném křesle a další hodování s průběžným uzobáváním laskomin? To není dobrý nápad, jak přežít Vánoce.

STRES

Předvánoční čas bývá často ve znamení chaosu a stresu. Vymýšlíme a sháníme dárky a pak se děsíme, jak nám ubývá peněz, vrháme se na velký úklid, vyřizujeme a zařizujeme věci spjaté s blížícím se koncem roku. Musíme zvládnout kupu úkolů, a přitom chodíme do práce nebo máme školní povinnosti, takže nám na ně ani pořádně nezbývá čas. Stíháme s vyplazeným jazykem. Výsledkem je vyčerpání a stres, který nám škodí a přímo se podepisuje na tom, že přibíráme na váze.

POHYB

Následuje-li potom sladké nicnedělání s bohatým přísunem cukru a tuků, je to vlastně to nejhorší, co pro sebe můžeme udělat. Řešením je uskrovnit se v příjmu kalorií – a hlavně se hýbat. I odpočinek může být aktivní.

PÁR TIPŮ

Nemusí jít o žádné velké sportování, stačí si vyrazit na procházku na čerstvém vzduchu, zabruslit si v mírném tempu na jednom z otevřených kluzišť, které teď v Praze vyrostly jak houby po dešti, nebo si jít třeba zaplavat. Webové stránky Prague.cz, z nichž jsme tipy vybírali, vás mohou inspirovat k řadě dalších aktivit.  

 

JE TO SAMOZŘEJMĚ JENOM NA VÁS.  AŤ UŽ JE VAŠE PŘEDSTAVA O PROŽITÍ SVÁTKŮ JAKÁKOLI, PŘEJEME VÁM VÁNOCE PLNÉ ŠTĚSTÍ A POHODY!