Vánoční výzva – nakupujte dárky co nejčistší stopou

Čistá mobilita Aktuálně
30. 11. 2017 Čistou stopou Prahou
dárrky pod stromečkem
Ilustrační foto

Vánoce se bez dárků neobejdou, i když jejich dopravou můžeme nechtěně škodit životnímu prostředí. Máme pro vás super tip: plánujte. Za trochu času, který tomu věnujete, totiž budete ohleduplní nejen k pražskému ovzduší, ale i vlastní peněžence.

E-shopy

Možnost nakupovat dvacet čtyři hodin denně po celý týden odkudkoli, kde je připojení, přehledné a kompletní srovnání nabídek a úspora času, to jsou velké magnety e-shopů, které k nim přitahují čím dál více zákazníků. Tím ze všech nejsilnějším je ovšem příznivá cena.

A právě tu si při nakupování vánočních dárků obvykle ještě můžete vylepšit, když si jich co nejvíce objednáte najednou a na jednom e-shopu. Ten vám je potom nechá dopravit na určenou adresu současně a vybranému dopravci k tomu bude stačit jedna cesta. Sobě ušetříte peníze za neuskutečněnou dopravu, která by byla nutná, kdybyste dárky objednávali zvlášť, a městskému ovzduší zplodiny, které by tím vznikly.

Řádově může jít až o desítky kilometrů a spoustu emisí, které se nedostanou do ovzduší, jehož kvalita bývá navíc na konci podzimu tradičně poznamenaná špatnými rozptylovými podmínkami.

Nákupy autem

Auto je skvělá věc, když ho využíváme s mírou, ale obzvlášť ve městě špatná, pokud to zbytečně přeháníme… Spoustu dárků či kulinářských specialit pro vaši sváteční tabuli máte možnost nakoupit pěšky ve svém okolí nebo po cestě z práce, pro cestování do centra či nákupních středisek zase můžete využít MHD a jako bonus si třeba dopřát horkou medovinu… A když už vyrazíte na vánoční nákupy autem, platí to podobně jako u e-shopů – plánujte a kupte jich na jeden „zátah“ co nejvíce, protože čím víc jízd, tím hůř.

Kdyby si vánoční nákupy dopředu plánovala a „sdružovala“ většina z nás, pak by jeden velký společný dárek dostaly plíce všech Pražanů… Že „kdyby jsou chyby“? Snad, ale kdo chce věci měnit k lepšímu, měl by začít sám u sebe.