Vlaky „S“: Praha – Beroun

Čistá mobilita Aktuálně
12. 9. 2017 Jiří Juřík
Berounské nádraží
Berounské nádraží. Fotografie v článku Jiří Juřík

Vlakové linky „Esko“, v jízdních řádech značené jako „S“, jsou součástí Pražské integrované dopravy a platí na nich zvýhodný tarif PID. Představují pohodlnou a výhodnou alternativu k automobilové dopravě pro každodenní dojíždění do práce i pro cestu na výlet. Jeden takový můžete začít na berounském nádraží.

Linka S7

Je vedena ve směru Beroun – Praha hlavní nádraží (a z něj dále pokračuje až do Českého Brodu). Vlakové spojení z Prahy do Berouna patří k nejoblíbenějším a nejvytíženějším. Do Berouna z hlavního města vedou dvě tratě, jedna pak pokračuje podél Berounky na Rakovník, druhá do Zdic a odtud na Rokycany a Plzeň, případně Příbram. Více o trati Praha – Beroun, vytížené kromě místních obyvatel také chataři, turisty a trampy, jsme psali TADY. Jízdní řády linek S najdete ZDE.

Hala erounského nádraží
Hala berounského nádraží

Výhody oproti autům

Vlakové spojení Praha – Beroun je pohodlnou alternativou k jízdě autem či autobusem po dálnici D5. V metropoli vlak navíc cestující dopraví až do centra. Výhodou tohoto cestování je také velice pěkné okolí tratě, která vede romantickým údolím Berounky, na chvilku se mihne i hrad Karlštejn, trať mezi Berounem a Zadní Třebaní projíždí CHKO Český kras.

Berounské nádraží

Zdejší nádraží je pro dojíždění do Prahy velice důležité. Spoje jezdí v dopravní špičce čtyřikrát denně, cesta do centra metropole trvá padesát minut.

tabulka vybavení berounského nádraží

Výlety

Pro turisty je Beroun významným místem a častým cílem pěších výletů i výletů na kole, a to právě i díky zdejšímu nádraží.

tabulka informací pro cyklisty a turisty

 

Fotogalerie