Vlaky „S“: Praha – Zbraslav

Čistá mobilita Aktuálně
18. 7. 2017 Jiří Juřík
vlak
Zdroj: Jiří Juřík

„Eska“ jsou skvělá pro výlet i každodenní jízdu do práce! A to nejen ze Středočeského kraje, ale i v rámci Prahy. V projektu Lepší káva ve vlaku než štrůdl na silnici přinášíme informace a zajímavosti o jednotlivých tratích a o poslední stanici, kam ještě dojedete za pražský tarif.

Linky S8 a S88

Železniční linky Praha – Vrané nad Vltavou – Čerčany (S8 –  jízdní řád) a Praha – Vrané nad Vltavou – Dobříš (S88 jízdní řád) mají společnou trať až do Skochovic za Vraným n/V, kde dobříšská větev zahýbá doprava přes Vltavu (respektive Vranskou přehradu – původní tok Vltavy byl mnohem užší) na Měchenice, zatímco čerčanská vede dál na Davli a za ní pokračuje podél Sázavy.

Zajímavosti

Obě tratě jsou rájem trampů a turistů. Trať na Čerčany se běžně nazývá Posázavský pacifik, zatímco té na Dobříš trampové dobrácky říkají Trať Praha – Paříž – Dobříš podle poněkud delší jízdní doby. Obě tratě vedou malebnou krajinou a zejména jízda Posázavským pacifikem mezi zastávkami Petrov a Jílové u Prahy je (ne)skutečným zážitkem.

Žampašský viadukt foto
Téměř 42 metrů vysoký a 110 metrů dlouhý kamenný žampašský viadukt - jedna z "perel" Posázavského pacifiku

Na pražskou Lítačku až do Zbraslavi

Poslední zastávka v rámci hlavního města je Zbraslav. Z hlavního nádraží se tam dostanete za 25 minut a například ze zastávky Kačerov (návaznost na metro C) za 17 minut. Je nutné poznamenat, že zbraslavské nádražíčko si pamatuje i lepší časy. Podle místních onehdá kvetlo, žilo, bylo vyzdobeno květináči v oknech, nedaleko byla vyhledávaná výletní restaurace U Chladů. Nyní je zde takřka opuštěná klasická nádražní budova, kdosi v ní žije, asi načerno. Vše pečlivě opatřeno mřížemi a kvalitně posprejováno. Restaurace je uzavřená a objekt je na prodej (stav jaro 2017).

Vybavení nádraží - tabulka

Ale to hlavní je, že jako vlaková zastávka nádražíčko stále funguje a že pro turisty jde o významnou křižovatku tras, a to pěších i cyklistických. Může tak jít o začátek či konec řady výletů. Pro pěší se nabízí například cesta směrem na Radotín a dále na území chráněné krajinné oblasti Český kras či do okolí Berounky. Směrem na opačnou stranu lze například navštívit keltská oppida Závist a Šance nebo po zelené značce pokračovat až do Braníku.

info pro cyklisty a turisty

Cyklisté a in-line bruslaři se mohou například vydat na výlet do Vraného nad Vltavou, případně po páteřní cyklotrase A2 kolem Vltavy směrem na centrum Prahy. Na kolech lze od zastávky Zbraslav vyjet do Radotína a oblasti Berounky či Hřebenů Brd.

Zajímavosti v okolí - tabulka

Každopádně pro lidi z oblasti Zbraslavi nebo chat Jarova zaměstnané v Praze představuje vlak zajímavou dopravní alternativu namísto automobilu – nemusí ztrácet nervy v pomalu se sunoucích kolonách a mohou se do práce vrhnout s čistou myslí. Což samozřejmě platí i pro obyvatele z jiných míst po trati, kteří nastoupí na jiných zastávkách.

Fotogalerie