Nové memorandum umožní rozvoj bikesharingu i sdílených e-koloběžek

Kolo Aktuálně
23. 9. 2018 MHMP, Čistou stopou Prahou
zaparkovaná bikesharingová kola
Ilustrační foto

U příležitosti Dne bez aut podepsali náměstek primátorky Petr Dolínek s místními provozovateli bikesharingu MEMORANDUM O ROZVOJI SLUŽEB SDÍLENÝCH KOL. Společným cílem je zlepšit mobilitu obyvatel i návštěvníků Prahy a zároveň zvýšit kvalitu životního prostředí.

Na spolupráci v oblasti provozování systému sdílených kol se hlavní město dohodlo se zástupci společností Rekola, Velonet, HomePort a Lime.

Bikesharing je forma individuální sdílené dopravy stejně jako carsharing, ale potřebuje výrazně méně prostoru pro jízdu i parkování. V tom je pro přetížené části měst velmi přínosný. Přeprava na jízdním kole je sice vhodnější spíše pro kratší vzdálenosti, ovšem v případě elektrokol se jejich dojezdová vzdálenost výrazně prodlužuje. Významný přínos pro městskou mobilitu tvoří zejména kombinace systému sdílených kol s MHD a zajištění přepravy na tzv. poslední míli cesty (o poslední míli více ZDE, problematika se týká i osobní přepravy).

„Systém sdílených kol je pro Prahu dalším krokem k vyšší kvalitě dopravy i trvale udržitelnému rozvoji města. Pražané i návštěvníci budou mít novou atraktivní možnost pohybu po městě a sníží se i množství škodlivých látek v ovzduší,“ řekl na pódiu Dne bez aut, kde bylo memorandum v sobotu slavnostně vyhlášeno, náměstek primátorky a radní pro dopravu Petr Dolínek.

  • SPOLEČNOSTI se v memorandu přihlásily k řádnému a bezkonfliktnímu provozování služeb bikesharingu, zejména k motivování svých uživatelů v odkládání kol na místa, kde nebudou překážkou pro ostatní účastníky veřejného prostoru, což je nejčastější obava zejména u bezstanicového bikesharingu.
  • MĚSTO se zavázalo k rozvoji městské infrastruktury, která umožní kolům na vybraných místech legálně a bezkonfliktně parkovat.

Všichni signatáři se pak zavazují ke sdílení dat potřebných k zefektivnění dopravy, oboustranné komunikaci a vzájemné podpoře ohleduplnosti mezi uživateli.

VÍCE O POSKYTOVATELÍCH SDÍLENÝCH KOL

REKOLA BIKESHARING

„Systém sdílených kol úspěšně funguje všude po světě. Jsme rádi, že jsme našli s magistrátem společnou řeč a můžeme vzájemně spolupracovat na zdokonalování této služby a přiblížit se v tomto ohledu západním metropolím jako je třeba Amsterdam nebo Brusel,“ uvedl Vítek Ježek, zakladatel & CEO společnosti, a dodal: „Samozřejmostí jsou pro nás povinnosti jako například informování veřejnosti o správné a bezpečné jízdě, odklízení nepojízdných kol do 24 hodin i řešení všech problémů s koly spojenými.

RÁMEČEK S INFORMACEMI O FIRMĚ REKOLA

VELONET

Společnosti se letos podařilo v Praze 4 instalovat několik stojanů, které jsou veřejně přístupné k využití i ostatním uživatelům jízdních kol. O rozšíření stanovišť pro parkování jízdních kol jedná i s dalšími městskými částmi.

RÁMEČEK S INFORMACEMI O FIRMĚ VELONET

HOMEPORT

Do letošního roku byl k vidění pouze jako stanicový systém v Karlíně. Firma se však nově stává nejen poskytovatelem systému, ale také jeho provozovatelem, a plánuje vstup mezi silnou konkurenci bezstanicových bikesharingových operátorů.

RÁMEČEK S INFORMACEMI O FIRMĚ HOMEPORT

LIME NETWORK

Společnost se chystá vstoupit do Prahy s flotilou městských koloběžek na elektrický pohon. I na ně se memorandum vztahuje, neboť koloběžka je dle zákona chápána jako jízdní kolo a platí pro ni stejná pravidla (více v článku Koloběžka je super, ale je dobré znát pravidla).  

​  RÁMEČEK S INFORMACEMI O FIRMĚ LIME NETWORK

zaparkované sdílené koloběžky
Ilustrační foto: Pinterest