Co s víkendem? Inspiraci hledejte v průvodci PID

Čistá mobilita Aktuálně
18. 5. 2018 Čistou stopou Prahou
historický vlak
Ilustrační foto: Klub železničních cestovatelů

Pokud ještě řešíte víkend, připomínáme vám jednak festival elektrokol v Krči, a hlavně vás chceme upozornit na brožuru Zážitkový průvodce Pražské integrované dopravy, která představuje nevyčerpatelný zdroj inspirace pro vaše aktivity až do konce roku.

Na osmdesáti stránkách v ní naleznete kalendárium významných jednorázových akcí se zaměřením především na dopravní tematiku a dále skvělé tipy pro turisty i cyklisty, a to nejen čím a kam cestovat, ale také co přitom navštívit – jde o podrobný soupis velkého množství zajímavých míst zejména v Praze a Středočeském kraji  včetně doprovodných fotografií.

Zážitkový průvodce PID je fakt super, sami se o tom přesvědčte v příloze!

Vyjímáme informace týkající se převážně železniční dopravy. Pokud není uvedeno jinak, vlaky vyjíždějí ze stanice Praha hlavní nádraží v sobotu, neděli a o svátcích až do 28. října 2018 (jízdní řády jsou  v průvodci). A ještě jedna rada: před koupí jízdenky na cestu vlakem po Praze a Středočeském kraji si ověřte, jestli vás nevyjde jízda levněji v tarifu PID než v běžném tarifu dopravce.

NEJVĚTŠÍ LETOŠNÍ NOVINKY

  • Cyklovlak Brdy

Zvládne převézt několik desítek kol a doveze vás do Jinců, Příbrami a Březnice na krásné cyklistické trasy Brd.

  • Turistický vlak Český ráj

Víkendový rychlík z Prahy do Českého ráje a Prachovských skal.

VLAKOVÉ HVĚZDY

  • Cyklohráček  

Rodinný výletní vlak s vozem pro kola, spoustou hraček, her a zábavy, o kterou se starají hrajvedoucí. Jede po turisty vyhledávané trase přes Pražský semmering, Hostivici, Středokluky, Podlešín až do Slaného.

  • Pražský motoráček

Jezdí o víkendech a svátcích z hlavního nádraží Pražským semmeringem do Zličína po celý rok (s výjimkou týdne 24. 12. 2018 –  1. 1. 2019).

  • Cyklovlaky do Čerčan a Dobříše

Také letos vyráží vlaky linky S8 („Posázavský pacifik“ do Čerčan) a S88 (trampy dobrácky přezdívaný „Praha–Paříž–Dobříš“) posílené o víkendech a svátcích o speciální cyklovozy.

  • Posázavský motoráček

I on jezdí po trase Posázavského pacifiku.

mapa zážitků v Praze a Středočeském kraji
Součástí průvodce je i mapa zážitků.

STOJÍ ZA TO VYZKOUŠET

  • Podlipanský motoráček

Prázdninový motoráček na trati Pečky – Plaňany – Bošice – Kouřim – Zásmuky – Bečváry. Jezdí o víkendech od 30. června do 26. srpna 2018.

  • Kokořínský rychlík

Praha – Neratovice – Všetaty – Mělník – Mšeno.

  • Podtrosecký rychlík

Praha – Neratovice – Mladá Boleslav – Bakov nad Jizerou – Dolní Bousov – Jičín. Jezdí o víkendech a svátcích od 2. června do 30. září 2018.

  • Rakovnický rychlík

Praha – Beroun – Křivoklát – Rakovník.

  • Pošumavský rychlík

Historický motorový rychlík na trase Praha – Beroun – Příbram – Březnice – Blatná – Vimperk – Volary. Jezdí o víkendech a svátcích od 2. června do 30. září 2018, a to vždy v sobotu z Prahy tam a v neděli z Volar zpět.

CYKLOBUS

Jezdí v sobotu, v neděli a o svátcích do 7. října 2018 na trase Dobřichovice – Mníšek pod Brdy – Kytín.

LANOVKA, TRAMVAJE A PŘÍVOZY V PRAZE

  • Lanová dráha na Petřín

Klasika s celoročním provozem (pravidelné výluky na jaře a na podzim).

  • Tramvaje

Historická linka číslo 41 jezdí o víkendech a svátcích až do listopadu 2018 (za speciální jízdné), nostalgická číslo 23 jezdí denně po celý rok.

  • Přívozy

Zkusit můžete P2 (V Podbabě – Podhoří, celoroční denní provoz), P5 (Císařská louka – Náplavka Smíchov, denně do 28. října) nebo například P4 (Kazín – Černošice, Mokropsy; denně od 1. června do 30. září; jediný pražský přívoz, který nejezdí přes Vltavu, ale Berounku).