Cykloturistika s ČD? Na svých vlastních kolech i těch vypůjčených

Čistá mobilita Aktuálně
21. 4. 2018 České dráhy, Čistou stopou Prahou
cyklisté, za nimi vlak
Vlaky a kola jdou skvěle dohromady. Foto: České dráhy

Počet spojů Českých drah s rozšířenou přepravou jízdních kol se letos opět zvýšil. V 6 208 vlacích je možné přepravit jízdní kolo formou spoluzavazadla a v 782 spojích díky službě úschova během přepravy. České dráhy nabízejí přepravu jízdních kol do všech regionů ČR i do mnoha států Evropy.

„V letošním roce jsme zvýšili kapacitu pro přepravu jízdních kol o dalších 150 spojů, které dostaly příslušné označení v jízdních řádech. Celkem tak nabízíme větší počet míst pro kola v téměř 7 000 spojích denně. Ovšem kola přepravujeme prakticky ve všech vlacích, i v malých motoráčcích, kam se vejdou dvě až tři kola, a proto v jízdních řádech ani nejsou speciálně označené,“ upozorňuje Michal Štěpán, člen představenstva ČD odpovědný za osobní dopravu.

PŘEPRAVA KOL

Přeprava kola jako spoluzavazadla je možná ve všech vlacích označených v jízdním řadu symbolem jízdního kola. U osobních vlaků, spěšných vlaků a rychlíků lze bicykl přepravit i bez symbolu kola v JŘ, je však třeba počítat s omezenou kapacitou vozů. Ve vlacích, které jsou v jízdním řadu označeny symbolem kufru, lze kolo během přepravy uschovat do vozu, který je označen tímto symbolem (jde o službu úschova během přepravy). Informace o způsobu odbavení cestujících najdete na www.cd.cz ZDE.

CYKLOVLAKY

Vedle běžných spojů s přepravou jízdních kol nabízejí České dráhy také stále širší nabídku speciálních cyklovlaků s vozy s velkou kapacitou přepravy kol. Je to například CYKLOHRÁČEK z Prahy do Slaného, spoj CYKLO OHŘE mezi Chebem a Karlovými Vary, cyklovlak Z BRNA DO ZNOJMA A ŠATOVA nebo speciální turistický vlak ČESKÝ RÁJ z Prahy do Jičína a Turnova . Novinkou je víkendový speciál CYKLO BRDY z Prahy do Jinců, Příbrami a Březnice, tedy do atraktivní oblasti bývalých a dnes zpřístupněných vojenských újezdů v Brdech. Trasy a jízdní řady pravidelných i příležitostných cyklovlaků najdete na www.cd.cz/zazitky.

LOŇSKÉ CENY

Cena za přepravu jízdního kola je stejná jako v loňské sezóně, tj. od 30 Kč do vzdálenosti 50 km po 75 Kč na největší vzdálenosti přes 350 kilometrů. Pro neomezené cestování je možné zakoupit také celodenní přepravné za 99 Kč, které bylo loni na zkoušku nabídnuto v hlavní sezóně. Při využití úschovy během přepravy se platí navíc jednorázový poplatek 20 Kč, někdy  je povinná nebo doporučená rezervace (jde např. o vlaky Railjet, Pendolino, EC/IC).

ZAHRANIČÍ

České dráhy spolu se zahraničními partnery nabízejí přepravu kol také na Slovensko, do Německa, Rakouska, Maďarska, Polska a dalších evropských zemí. Na Slovensko do stanic přímého spoje z České republiky stojí přeprava kola cca 78 Kč (dle kurzu eura), do dalších zemí v Evropě (bez ohledu na počet přestupů nebo délku trasy) přibližně 260 Kč. Kolo je tak snadné dopravit do blízkosti mnoha známých dálkových cyklotras přímými vlaky bez přestupu, např. k Labské (Drážďany, Hamburk), Sprévské (Berlín) nebo Dunajské (Řezno, Linec, Vídeň, Bratislava, Štúrovo, Budapešť). V příhraničních oblastech je také možné využívat různé druhy nabídek, u kterých lze na vybraných tratích přepravovat kola zdarma nebo za zvýhodněný tarif.

ČD BIKE

Kromě toho, že si Českými drahami můžete nechat přepravit vlastní kolo, máte možnost využít také síť 91 půjčoven jízdních kol a koloběžek ČD Bike v cílových stanicích. Bližší informace o této službě přinášíme ZDE.