Šlápněte do pedálů na kolech ČD

Čistá mobilita Aktuálně
26. 4. 2018 České dráhy, Čistou stopou Prahou
cyklistka přidržující kolo a sedící v železniční zastávce
S ČD si můžete kolo vypůjčit v cílové stanici, máte ale i možnost cestovat s vlastním kolem. Foto: České dráhy

Blíží se máj a s ním ideální podmínky pro cyklistické výlety po celé České republice. Nemusíte si přitom dělat starosti s dopravou do cílové destinace ani s přepravou kola. Stačí se pohodlně svézt vlakem a kolo si vypůjčit v některé z bezmála stovky půjčoven kol ČD Bike.

O SLUŽBĚ ČD BIKE

V letošní sezoně se otevírá celkem 91 půjčoven ČD Bike po celé České republice. Zcela nové půjčovny můžete vyzkoušet ve stanici České Budějovice, Česká Lípa Střelnice, Plzeň hl. n., Týniště nad Orlicí či Železná Ruda město. Čekají tam na vás – stejně jako v ostatních půjčovnách – kvalitní treková a krosová kola, v některých najdete dětská kola i dětské cyklosedačky. V 16 stanicích si můžete vypůjčit také elektrokola a v 19 stanicích jsou k dispozici koloběžky. Samozřejmě si můžete vypůjčit i cyklistickou přilbu.

VÝHODY

  • žádné starosti s přepravou kola na místo výletu
  • kvalitní nabídka krosových a horských kol, elektrokol, dětských kol i koloběžek
  • nízké ceny půjčovného (slevy pro zákazníky s In Kartou)
  • možnost svézt se zdarma s kolem ČD Bike na vybraných tratích
  • možnost zdarma uschovat kolo ČD Bike ve vybraných úschovnách zavazadel ČD
  • možnost vrátit kolo i v jiné cyklopůjčovně ČD Bike

mapa ČR s cyklopůjčovnami ČD Bike
Mapa cyklopůjčoven ČD Bike. Zdroj: České dráhy

JAK NA TO

Přijedete vlakem na vybrané nádraží s půjčovnou kol ČD Bike. Tam stačí předložit dva osobní doklady (např. OP, ŘP, pas či In Kartu ČD), podepsat nájemní smlouvu, zaplatit půjčovné, složit kauci a vyrazit na výlet. Záloha vám bude proplacena ve stanici, kde kolo odevzdáte – a často to ani nemusí být v místě, kde jste si ho vypůjčili, ale i v jiné stanici. Kauce za kolo či koloběžku činí 1000 Kč, za elektrokolo 2500–3000 Kč. Půjčovné se v jednotlivých krajích nepatrně liší, vždy ale platí, že s In Kartou vás vyjde cena půjčovného nejvýhodněji. Například v půjčovnách v Moravskoslezském kraji s ní zaplatíte za celodenní výpůjčku 100 Kč, bez In Karty 150 Kč.

MOŽNOST REZERVACE

Kolo si raději předem zarezervujte telefonicky nebo e-mailem. Budete tak mít jistotu, že si vždy vyberete to, které vám bude nejvíc vyhovovat.

Informace o ČD Bike na webových stránkách dopravce najdete ZDE.

CESTOVÁNÍ S VLASTNÍM KOLEM

Jinou možností pro vaše cyklovýlety nejen po ČR je přepravovat vlastní kolo s sebou vlakem, a to buď přímo jako spoluzavazadlo, nebo formou úschovy během přepravy. Využít k tomu můžete „běžné“ vlaky nebo speciální cyklovlaky, které jsou pro milovníky kol i pěší turistiky vypravovány do těch nejatraktivnějších destinací.

Více informací o cestování s vlastním kolem ve vlacích Českých drah jsme přinesli TADY.

cyklisté na stupující se svými koly do vlaku
Foto: České dráhy

Služba ČD Bike vám přináší možnost toho nejkomfortnějšího cestování bez starostí s přepravou kola z bydliště na nádraží a dál do cílové destinace, kde si kolo prostě vypůjčíte a můžete vyrazit, a stejně jednoduché je to i při vašem návratu domů… Cykloturistika kombinovaná s přepravou kola po železnici je vhodná pro ty, kteří se neobejdou bez svého vlastního šlapacího miláčka. V obou příadech si můžete vychutnat nejen samotný výlet do přírody, ale i dobrý pocit, že jí svou dopravou neškodíte.