Krásné a veselé Vánoce!

Čistá mobilita Aktuálně
23. 12. 2020 Roman Sovák
FOTO NAZDOBENÉHO STROMEČKU - DETAIL
ilustrační foto

Čistou stopu Prahou vám přeje vánoční svátky plné pohody, radosti a lásky. Poslední dny v roce, který byl kvůli obavám z nekontrolovaného šíření nové nemoci štědrý hlavně na balíčky nejrůznějších zákazů a příkazů, si vychutnejte pokud možno co nejtradičněji a bez stresu.

Nicméně právě v letošním roce vám více než v minulých letech vřele doporučujeme to s tím vánočním vychutnáváním nepřehánět a nezapomínat ani na pohyb… Proč a jak na to? To se dozvíte v následujícím textu.

CO UKÁZALY PRŮZKUMY

Zatímco dříve byl z hlediska přibírání na váze obvykle nejkritičtější až prosinec, kdy se k běžným povinnostem přidávalo i shánění dárků, velké uklízení, pečení a uzobávání cukroví a k tomu nejrůznější zařizování před koncem roku, což ústilo v „uklidňující“ přejídání, letos k tomu má množství lidí nakročeno už od jara. Dokládají to průzkumy České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (ČLS JEP) pro první vlnu pandemie stejně jako společnosti Zentiva pro tu současnou. 

Podle ČLS JEP „značná část lidí“ v první vlně epidemie přibrala, a to od jednoho do pěti kilogramů. Lidé nemohli chodit ven a stýkat se s blízkými lidmi, nepomohla ani práce z domova omezující pohyb i sociální kontakty. Vzniklý stres následně řešili přejídáním (více). Průzkum Zentivy zjistil, že se během druhé vlny epidemie zhoršil zdravotní stav každého třetího Čecha. Kromě „tloustnutí“ si lidé stěžují hlavně na celkovou únavu a vyčerpání, bolesti hlavy a zad, deprese a úzkostné stavy. Zajímavé přitom je, že nejvíce jsou postiženi mladí lidé od 18 do 26 let (více).

UŽÍVEJTE SI S ROZUMEM

Sečteno a podtrženo: Značná část Čechů má zaděláno na to, aby v závěru letošního roku přibrala, respektive přibrala více než obvykle. Ohrožuje je nezvykle dlouhé vykolejení z běžného životního stylu provázené stresem, ostatně mnozí kvůli tomu již nějaký ten kilogram navíc mají. Je proto dobré proti tomu bojovat. 

KALORIE 

Řídit se známou dobře míněnou radou o „pestré a vyvážené stravě“ je právě o vánočních svátcích těžší než kdy jindy. Tipy:

  • Spíš než na úplné zřeknutí se tradičních nezdravých pokrmů vsaďte na to, že si naordinujete poloviční porce.
  • Cukroví doplňujte na stůl jen čas od času ve svačinových krabičkách nebo menších miskách, které si předem uložíte v lednici či spíži – sní se ho tak méně než při průběžném „zobání“.
  • Místo cukroví občas podávejte zdravější alternativy dobrot – ovocný salát nebo oříšky.

POHYB

Vyšší kalorický přísun kompenzujte zvýšeným energetickým výdejem. Vzhledem k různým vládním omezením, která pravděpodobně brzy ještě přitvrdí, doporučujeme základ:

  • Choďte, jak to jen bude dovoleno. Chůze není nedokonalý běh, ale skvělý spalovač tuků! Ideální je svižná chůze, ale i běžná procházka udělá své. Překvapivě účinná je chůze do schodů.
  • Pokud si troufnete a vaši odvahu nezhatí počasí, vyrazte ven na kole. Po návratu domů se budete cítit skvěle… Mimochodem, už od 4. ledna bude probíhat registrace do lednové výzvy Do práce na kole, tak si aspoň můžete vyzkoušet, jestli by to nebylo „něco“ i pro vás.
  • V době „vypnutých“ fitek, posiloven a bazénů se přinuťte a cvičte doma. Může jít o běžnou rozcvičku, ale i cvičební programy, které si snadno vyhledáte například na YouTube.

STRES A SPÁNEK

Chůze, jízda na kole a obecně pohybové aktivity přispívají navíc i ke snížení hladiny stresu. Zlepšují krevní oběh, což poskytuje buňkám živiny a kyslík, stimulují receptory nervového systému a přímo snižují i produkci stresových hormonů. Pohyb a snižování stresu vede i ke zkvalitňování spánku u těch, kteří trpí nespavostí. Těm se zaručeně vyplatí dodržovat i širší pravidla spánkové hygieny (viz příloha).     

AŤ UŽ SI NAŠE DOPORUČENÍ VEZMETE K SRDCI, NEBO NE, TÝM ČISTOU STOPOU PRAHOU VÁM PŘEJE KRÁSNÉ A VESELÉ VÁNOCE A ŠŤASTNÝ ZBYTEK ROKU!