Kila navíc jako přitěžující okolnost... Hejbejme se!

Pěšky Aktuálně
16. 10. 2020 Roman Sovák
FOTO CHODCŮ - DETAIL NA NOHY
ilustrační foto

Podle České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně (ČLS JEP) mají obézní lidé téměř dvakrát vyšší riziko nákazy covidem-19. O 113 % je vyšší pravděpodobnost, že skončí s koronavirem v nemocnici, o 74 %, že to bude na JIP, a o 48 %, že nemoci podlehnou. Vše ve srovnání s lidmi „s normální váhou“.

NEMUSÍ ZABRAT ANI VAKCÍNA

U obézních lidí navíc nemusí ani stoprocentně zafungovat vakcína. „Spuštění protilátek a délka jejich fungování je u nich kvůli změnám v tukové tkáni mnohem nižší," vysvětlil vedoucí Pracovní skupiny preventabilních onemocnění Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP Jozef Čupka. Přitom obezitou v Česku trpí 20 % mužů a 18 % žen, „nakročeno“ k ní má 47 % mužů a třetina žen s mírnou nadváhou.

ZKUŠENOST Z PRVNÍ VLNY: MASIVNÍ TLOUSTNUTÍ

Alarmující je, že podle Čupky „značná část lidí v první vlně pandemie přibrala, a to od jednoho až do pěti kilogramů.“ Na vině je podle něho omezení pohybu a sociálních kontaktů a také práce z domova omezující přirozený pohyb. Lidé nemohli chodit ven a stýkat se s blízkými lidmi, „což obecně zvyšuje stres, který následně řešili přejídáním," uvedl lékař. 

více: České noviny

JAK PŘEŽÍT RESTRIKCE A NEPŘIBRAT?

Zejména ani v době „vypnutí“ posiloven, koupališť a podobných sportovišť nerezignujme na pohyb! Pokusme se přinutit a pravidelně cvičit doma. Choďme na procházky – a udržujme přitom dostatečný odstup od jiných. V opačném případě si nasaďme roušku (ostatně nejen z ohleduplnosti k ostatním, jak většina vědců dosud předpokládala; podle jiných chrání před virem i toho, kdo ji nosí). Uvnitř budov pokud možno nejezděme výtahem, ale poctivě si schody vyšlapejme. Jednak se vyhneme potenciálně „zamořenému“ stísněnému prostoru, a navíc spálíme překvapivé množství kalorií. A aspoň občas, když se počasí vydaří, si vyjeďme na kole.

PRAVIDELNÝ POHYB ZBAVUJE STRESU

Díky pravidelnému pohybu máme šanci si udržet svou váhu a třeba i zhubnout. A zvedne nám náladu, což je v dnešní době zdaleka nejen tradičních podzimních splínů nad zlato. Že na stres spolehlivě zabírají i talíře plné dobrého jídla a sladké dobroty? Jistě, ale bez adekvátního energetického výdeje je to cesta do pekla.

VSAĎME NA AKTIVNÍ DOPRAVU

Pokud nebude vyhlášen zákaz vycházení, je dnes doprava na „vlastní pohon“ pravděpodobně ta nejsnadnější cesta k pravidelnému každodennímu pohybu. Většinou také umožňuje udržet potřebný sociální distanc. Jezděme do práce či nakupovat na kole nebo choďme pěšky. Jezdíme-li hromadnou dopravou, která podle zahraničních studií není tak ohrožující, jak by se zdálo (tuzemská studie neexistuje), vystupujme o jednu dvě zastávky před cílem a zbytek dojděme po svých. Pravidla cestování v MHD v době koronavirové shrnuje sice dost profesorské, ale krátké video Ministerstva zdravotnictví.

Chcete vědět o aktivní dopravě víc? Čtěte Tip na posílení imunity.