Praha podá žalobu proti rozhodnutí MZ. Novou plavební komoru odmítá

Čistá mobilita Aktuálně
16. 12. 2020 MHMP, Čistou stopou Prahou
foto parníku na Vltavě v Praze
ilustrační foto

Rada hlavního města Prahy nesouhlasí s výstavbou plánované Plavební komory Praha – Staré Město. Proto na pondělním jednání schválila podání správní žaloby proti nedávnému rozhodnutí Ministerstva zemědělství v této věci.

Resort zemědělství letos v listopadu rozhodl, že zamítá společné odvolání Hlavního města Prahy a městských částí Praha 1 a Praha 5 proti původnímu rozhodnutí příslušných orgánů státní správy z loňského srpna, které schválily záměr postavit vodní dílo. 

Vedení hlavního města nyní verdikt ministerstva odmítlo a zároveň proti němu podá správní žalobu. Její zpracování a podání zajistí pro Prahu Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR), který ji bude zastupovat i při soudním řízení.

„Vybudování nové plavební komory na Smíchově odmítáme. Centrum Prahy je místo s druhým největším znečištěním vzduchu v republice, a proto nechceme do centra města přivádět další lodě, které vypouštějí škodlivé emise a způsobují nadměrný hluk. Nechceme ani navyšovat provoz turistických parníků, které v současné době tvoří devadesát procent provozu na Vltavě," říká náměstek primátora pro životní prostředí Petr Hlubuček

Nesouhlas se záměrem budování vodního díla vyjádřili radní Prahy svým usnesením už 16. srpna 2019, kterým současně schválili uzavření memoranda s radnicemi Prahy 1 a Prahy 5 o odmítavém postoji ke stavbě plánované plavební komory. V dokumentu se zúčastněné strany zavázaly využít všechny zákonné prostředky k zabránění stavby v zájmu ochrany životního prostředí a zdraví obyvatel centra Prahy. Více informací najdete v článku Čistou stopou Prahou Primátor a starostové Prahy 1 a 5 proti vzniku plavební komory Praha – Staré Město.