Praha si připomíná Světový den obětí dopravních nehod

Čistá mobilita Aktuálně
16. 11. 2018 Čistou stopou Prahou
foto z výstavy 17 andělů
Výstava se z jižní části Karlova náměstí přesunuje do Zítkových sadů.

Na nadcházející neděli připadá Den obětí dopravních nehod. V této souvislosti se přesouvá výstava 17 andělů, kteří symbolizují oběti dopravních nehod na území Prahy, z Karlova náměstí do Zítkových sadů v sousedství Palackého náměstí, kde bude umístěna dlouhodobě.

Venkovní výstava 17 soch, jež připomínají památku obětí dopravních nehod v Praze za rok 2017, je součástí projektu EDWARD – „Den bez úmrtí na silnicích“. Cílem je upozornit na problematiku bezpečnosti v dopravě a trvale snižovat počet úmrtí a vážně zraněných na silnicích. Zapojit se do projektu EDWARD může každý. Stačí elektronicky složit slib a symbolicky se připojit k těm, kterým záleží na bezpečnosti silničního provozu.

elektronický slib bezpečnosti - znění

Vedle iniciativy EDWARD budou ve vztahu k bezpečné dopravě v pátek 16. listopadu na Karlově náměstí prezentovat své aktivity odbor rozvoje a financování dopravy MHMP a občanská sdružení Pražské matky a Auto*Mat.

Bohužel ani letos se Praze nevyhýbají tragické následky z dopravních nehod. K 31. říjnu 2018 zemřelo na pražských silnicích již 26 osob, z toho 21 chodců. V roce 2017 za stejné období zemřelo na území hl. m. Prahy „jen“ 13 osob, z toho bylo 8 chodců.

Kvíz – troufnete si na něj?

kvízové otázky 1

 

kvízové otázky 2správné odpovědi

Pro větší rozlišení si můžete kvíz stáhnout v příloze.

 

informace, že ještě 10× více lidí než při dopravních nehodách umírá na následky špatného životního prostředí
Zdroj: UAMK