Tip na chytré prázdninové cestování

Čistá mobilita Aktuálně
22. 6. 2018 Roman Sovák
koleje, krajina, léto
Prázdninové dálky můžete zdolávat pohodlně a chytře vlakem.

České dráhy začaly prodávat JÍZDENKU NA LÉTO, která v době prázdnin umožňuje cestovat vlaky tohoto dopravce po tuzemsku na jeden či dva týdny za jednotnou cenu bez ohledu na počet jízd a najetých kilometrů. Kolik ušetříte, je proto jenom na vás.

KOMU SE JÍZDENKA VYPLATÍ

Vyložené terno je pro ty, co mají v úmyslu na jeden zátah poznávat různá města nebo venkovské památky, vyšlápnout si pěšky nebo na kole do více přírodních lokalit a k tomu si třeba ještě „odskočit“ na vzdálený hudební festival… S Jízdenkou na léto to ale můžete vychytat i v případě, když většinu času sice strávíte v jedné destinaci, ale uděláte si z ní jeden nebo dva delší výlety.

Nejlepší bude si na internetu předem porovnat její cenu s cenami běžných jízdenek. Čas, který tomu věnujete, určitě nebude ztracený.

KOLIK ZA JÍZDENKU ZAPLATÍTE

Jízdenku na léto je možné využít pouze v červenci a srpnu. Je nepřenosná, platí pro cestování ve druhé třídě, a to buď na 7, nebo 14 po sobě jdoucích dnů. České dráhy kromě základní ceny nabízejí i slevy pro děti, držitele zákaznické aplikace na In Kartě nebo průkazu ISIC. Přehledně to ukazuje tabulka.

tabulka s cenami a slevami jízdenky
Zdroj: České dráhy. Webovou stránku společnosti s informacemi o Jízdence na léto najdete ZDE.

PŘÍPLATKY A CESTOVÁNÍ S KOLEM

Po dokoupení jednorázového příplatku můžete s Jízdenkou na léto cestovat první třídou, zakoupit si do vybraného vlaku můžete také místenku, můžete si připlatit i za cestování s kolem. Jinou možností, jak si na cestách užít jízdu na kole (ale také na elektrokole či e-koloběžce), je využít půjčovnu ČD Bike, která letos funguje již v 91 v cílových stanicích (více informací o této službě jsme přinesli ZDE).

Jízdenka na léto vám může ušetřit nejen peníze, ale i starosti. Na vlaky nastoupíte a vystoupíte kdekoli a i při různých změnách či doplněních cestovních plánů od začátku přesně víte, kolik za cesty za celý týden nebo čtrnáct dnů zaplatíte.