Vlakem, metrem, lanovkou, na kole i přívozem

Čistá mobilita Aktuálně
6. 9. 2018 MHMP, Čistou stopou Prahou
cyklisté u vlaku

Evropský týden mobility letos představí možnosti, jak vhodně i výhodně kombinovat různé způsoby dopravy. K jejich využívání bude motivovat bohatý program, který se uskuteční ve dnech 16. až 22. září. Tématem letošního ročníku je Kombinuj a jeď.

Dopravit se v Praze z bodu A do bodu B je možné mnohem lepšími způsoby než autem. S kolem se dnes již každý pohodlně dostane do metra, s koloběžkou do tramvaje a také pražské vlakové stanice jsou často pěším zónám blíže, než si mnozí myslí. „Snažíme se Pražanům dopravu zjednodušit a zpřístupnit. Posílili a zlevnili jsme hromadnou dopravu, opravujeme chodníky a navýšili jsme také investice do stavby cyklostezek,“ upozorňuje náměstek primátorky a radní pro dopravu Petr Dolínek.

PRO ÚPLNĚ VŠECHNY

O nastolení příjemné atmosféry v ulicích se již v sobotu 15. září – tedy den před samotným zahájením Evropského týdne mobilty – zaslouží oblíbené sousedské slavnosti Zažít město jinak, které zaplní ulice, parky i nároží místními umělci, kuchaři, pekaři i lokálními spolky…Chcete vědět, jak by ulice vypadaly bez aut? Přijďte.

radující se lisé na ulici - ilustrační foto k akci Zažít město jinak

PRO KAŽDÉHO, KDO SE ZAJÍMÁ

Na výhody železnice upozorní například Pražský železniční den či Snídaně na peróně. Mluvit se bude i o budoucím vývoji tratí v rámci diskuse Plány rozvoje městských linek S. Diskutovat bude také odborná veřejnost a experti v oblasti dopravy na odpolední mikrokonferenci na téma intermodalita. Problematikou odstraňování bariér ve veřejném prostoru se budou v sérii přednášek zabývat zkušení konzultanti z řad neziskových organizací i veřejné správy při příležitosti Dne bez bariér. Účastníci získají aktuální informace a zároveň si budou moci na vlastní kůži vyzkoušet pohyb na invalidním vozíku či s pomocí bílé hole.

momentka z loňské konference

PRO AKTIVNÍ

„K Evropskému týdnu mobility se každým rokem připojuje čím dál tím víc organizací a iniciativ. Letos se nám například sešly dva krásné dlouhodobé projekty, které jsou jakousi výzvou pro Pražany, aby nechali stát auta v garážích a raději pravidelným pohybem udržovali své zdraví a přispěli ke zlepšení svého města. Jde o kampaň Pěšky do školy a zářijovou výzvu Do práce na kole,“ vyzdvihuje dvě z mnoha chystaných akcí Sylva Švihelová, specialistka rozvoje dopravy hlavního města Prahy.

holčička před školou skáče radostí

PRO CYKLISTY

Pro nadšené cyklisty je kromě zářijové soutěže Do práce na kole přichystáno několik dalších aktivit. Projížďka po Sluneční trase EuroVelo7 s odborníkem na dálkové cyklotrasy, Velká studentská cyklojízda zkoumající pražskou cyklistickou infrastrukturu a v sobotu 22. září také Pražské cyklozvonění. To má cíl až v Karlíně na Dni bez aut, kterým se program Evropského týdne mobility završí.

momenka z cyklojízdy 2017

PRO RODIČE S DĚTMI

Program myslí i na rodiče s dětmi, kteří mohou v tomto týdnu zdarma navštívit Muzeum MHD a prohlédnout si současné i historické modely tramvají a autobusů. Dále mohou zajít na Den otevřených dveří Dopravního podniku hl. m. Prahy, kde budou pro děti nachystány zábavné soutěže a hry. Ve středu 19. září se v areálu Muzea Policie ČR pro školáky i předškoláky uskuteční Den dopravní výchovy pro chodce a cyklisty.

momentka z Dne otevřených dveří DPP 2017

PRO BEZPEČNOST V DOPRAVĚ

Už tradiční Den dopravní výchovy se letos stal součástí širší akce, která má naopak v letošním roce v Praze svou premiéru. Jde o projekt EDWARD (akronym z European Day Without a Road Death) neboli Evropský den bez úmrtí na silnicích.

„Jeho cílem je zvýšit povědomí o následcích dopravních nehod a přimět co nejvíce lidí k podpisu a dodržování slibu bezpečnosti, který lidi motivuje k ohleduplnějšímu chování v silničním provozu a přispívá ke snížení počtu vážných a smrtelných nehod. V Praze se totiž jen během loňského roku stalo přes dvacet tři tisíc nehod, při nichž přišlo o život sedmnáct osob a dalších sto padesát šest bylo těžce zraněno,“ říká Edita Kleckerová, koordinátorka projektu EDWARD v Praze. Zmíněný elektronický slib bezpečnosti můžete složit na stánkách www.projectedward.eu/cs.

Vedle řady dalších aktivit zahrne EDWARD i veřejnou výstavu sedmnácti andělů za zemřelé účastníky silničního provozu na území hlavního města Prahy v roce 2017. Více informací o projektu najdete ZDE.

obkreslené tělo na silnici po smrtelné nehodě

PRO PRAHU PRO LIDI, NE PRO AUTA

Vyvrcholením Evropského týdne mobility bude Den bez aut. „Je mi ctí pozvat Pražany na tuto akci k nám do Karlína. Prostor v úseku od křižovatky na Florenci po Karlínské náměstí bude v sobotu 22. září otevřen lidem, a to jak pro jejich každodenní, tak i zcela netradiční aktivity,“ popisuje akci starosta městské části Praha 8 Roman Petrus. Myšlenku udržitelné dopravy tu svým vystoupením podpoří například skupiny The Tap Tap či Pískomil se vrací a kytarista a zpěvák Jan Ponocný alias Circus Ponorka.

tančící lidé na loňském Dnu bez aut

 

Další informace a kompletní program den po dni i s odkazy na jednotlivé akce s podrobnostmi najdete na našich stránkách a na webu www.etm.praha.eu.

plakát Evropského týdne mobility 2018