Jak zjistit aktuální stav ovzduší v Praze

Čistá mobilita Aktuálně
14. 8. 2018 Roman Sovák
Jedoucí Mazačka
Možná by stálo za to Mazačku ještě dovybavit koštětem... Foto: Archiv DPP / Petr Ludvíček

V článku o zamořování pražského ovzduší nezodpovědnými řidiči v hlavním městě jsme se dotkli problematiky emisí, zejména polétavého prachu neboli pevných částic (ZDE). Kde vlastně můžeme zjistit stav toho, co v Praze aktuálně dýcháme?

INSTITUCE

Ke sledování kvality ovzduší v Praze je provozována síť měřicích stanic (stanice Českého hydrometeorologického ústavu a dalších organizací). Aktuální údaje o kvalitě ovzduší v jednotlivých lokalitách metropole jsou k dispozici na webových stránkách ČHMÚ v části Ovzduší – Aktuální hodinový přehled (TADY) a najdete je také na Portálu životního prostředí hlavního města na stránce Aktuální údaje v rubrice Ovzduší (ZDE).

APLIKACE

Pohotově vám může také posloužit váš mobil díky speciálním aplikacím. Například šikovná a přehledná apka SmogAlarm, která vychází z měření ČHMÚ, vám poskytne název měřící stanice, datum a čas měření, index kvality ovzduší a koncentraci hlavních škodlivin. V případě smogových situací se tak můžete rozhodnout, že se raději domů přesunete rychlejší tramvají než pomalejší chůzí. Stručné informace o aplikaci jsme přinesli ZDE, stránky SmogAlarm najdete TADY.

Informace o svérázné aplikaci Shit, I smoke! jsme včetně patřičných odkazů uvedli ZDE.

MAZAČKA

Nejpopulárnější tramvaj na světě už zdaleka jenom nesnižuje opotřebení kolejnic, kol a tím i hluk mazáním. Od loňského roku umí také kropit travnaté pásy mezi kolejemi, a navíc měřit teplotu vzduchu i koncentraci polétavého prachu. Soustřeďuje se přitom na ty největší „zabijáky“ – pevné částice PM2,5 a menší, které pronikají až do plicních sklípků a do krve. Koncentraci těchto částic můžete díky prachovému čidlu umístěnému na Mazačce sledovat online na www.slowtv.idnes.cz, kde také najdete spoustu dalších zajímavostí včetně jízdního řádu.

My jsme o stále se rozšiřujícím portfoliu služeb Mazačky psali ZDE… A tak nás napadá – kéž by ji ještě obdařili funkcí vyhánět koštětem od volantu řidiče, kteří nám všem doslova a do písmene otravují život!