Na For Bikes i k naší expozici proudily davy milovníků kol

Čistá mobilita Aktuálně
11. 4. 2018 Roman Sovák
my a naši návštěvníci před naší expozicí
Naslouchali jsme, vysvětlovali, rozdávali mapy, letáčky, brožury, tipy, dárky...

Devátý ročník veletrhu cyklistiky For Bikes 2018 potvrdil svou pozici nejvýznamnější události svého druhu ve střední Evropě. Od pátku do neděle 6.–8. dubna jej navštívilo přes 30 000 vyznavačů cyklistiky, kteří většinou zavítali i do naší expozice. Co jsme v ní nabízeli a jak se nám vedlo?

INFORMACE, MOTIVACE, ZÁŽITKY

Čistá doprava pro pražské ovzduší

Hlavní město Praha se veletrhu For Bikes nejen pravidelně účastní, ale jsme navíc také jeho hrdým partnerem. Návštěvníkům, jejichž proud k naší expozici po celé tři dny prakticky neustával, jsme nejen vysvětlovali, že v projektu ČISTOU STOPOU PRAHOU propagujeme udržitelnou mobilitu a alternativní způsoby dopravy vůči klasické automobilové, konkrétně chůzi jako dopravu, cyklistickou a veřejnou dopravu (kromě MHD i příměstské vlaky a autobusy), ale i provoz ekologicky čistých nebo čistějších forem individuální automobilové dopravy – elektromobily, hybridy, auta „na plyn“.  Čím větší bude v Praze podíl alternativní dopravy, tím menší množství škodlivých emisí nás bude ohrožovat, což sníží výskyt řady nemocí včetně těch nejzávažnějších.

Alternativní dopravě ovšem nejen fandíme, ale také ji zcela konkrétně podporujeme širokým a tematicky pestrým informačním servisem včetně nejrůznějších motivačních rad a tipů. O to vše a navíc o skutečnou „třešničku na dortu“ v podobě virtuálních jízd třemi městy byl v naší expozici takový zájem, že jsme jej často uspokojovali jen s vypětím všech sil.

Tištěné materiály

Z tištěných materiálů se stala z pochopitelných důvodů naším „bestsellerem“ nejčerstvější cyklomapa Prahy s vročením 2018, která si na veletrhu odbyla svou veřejnou premiéru (bestseller s uvozovkami, protože mapa byla stejně jako naše ostatní materiály zdarma). Návštěvníci si ale také houfně odnášeli praktické letáčky, brožury a tisky informující například o tom, jak má být správně vybavené kolo, aby vždy dojelo do cíle bez nehody, kdy se může přepravovat kolo v MHD či vlacích nebo kam si může na kole v Praze vyrazit například rodina s dětmi a co dělat, aby to bylo bezpečné, a že vozit pravidelně děti do školy autem je „nejlepší“ cesta k jejich obezitě a škodí to i rozvoji jejich mentálních schopností… Velký zájem byl také o praktické tipy na cyklovýlety po Praze a okolí konané buď celé na kole nebo s dopomocí vlaků, cyklobusů či jiných dopravních prostředků a dále o informace o pražských, českých i mezinárodních cyklostezkách. Návštěvníci brali útokem také naše letáčky a brožury věnující se chůzi po Praze od osvědčené mapy pro pěší až po tipy na nordic walking.

NAŠE NÁKLADNÍ KOLO A TIŠTĚNÉ MATERIÁLY

stránka Najdi cyklisticky příjemné trasy v aplikaci Na kole Prahou

Na kole Prahou, web, facebook

Velký ohlas vzbudila i naše mobilní aplikace Na kole Prahou, která je díky chytrým funkcím mnohem víc než pouhou navigací – například vám podle vašich osobních kritérií vybere z jednoho bodu do druhého cestu na míru (nejkratší cesta, nejbezpečnější cesta apod.), dozvíte se, jestli si smíte na zastávkách MHD, které jsou na trase, vzít do dopravního prostředku kolo, nabídne vám ideální cyklistický výlet, umožňuje sbírat cyklistické odměny v podobě odznáčků, nabízí komunitní sdílení s ostatními cyklisty a má mnoho dalších šikovných možností (více informací ZDE, po otevření máte možnost si „apku“ zdarma stáhnout z ikon Android a iOS umístěných na horní liště vpravo). Zájem u tuto mobilní aplikaci byl srovnatelný se zájmem o tištěnou cyklomapu; rozdíl spočíval v tom, že mnozí cyklističtí fandové ji už ve svém mobilu mají, aktivně ji při svých jízdách využívají a v naprosté většině se s námi dělili o své pozitivní zkušenosti s ní. Návštěvníci se také hojně zajímali o naše o webové stránky (na nich právě jste) i o náš „facebook“ (připojit se na něj můžete ZDE).

Zvídavé dotazy i krátký dotazník

Kromě toho jsme ve funkci poradců zodpověděli množství dotazů o jízdě na kole obecně, o pražských cyklostezkách a další infrastruktuře, k dalším častými otázkám například patřilo, jak se z jednoho místa v Praze dostat na kole co nejlépe na druhé (máme ve svých řadách zkušené cyklisty, kteří odpověď často zvládli „z hlavy“, jindy nám pomohla aplikace Na kole Prahou nebo cyklomapa) nebo jak dopravovat kolo v MHD (vysvětlili jsme to a k našim slovům přidali i patřičný letáček). Návštěvníci také u nás mohli vyplnit krátký dotazník zjišťující jejich dopravní návyky a znalosti a za odměnu si odnést drobnou užitečnou cyklopomůcku. Dotazníky právě vyhodnocujeme a výsledky využijeme pro naši další činnost.

zvídavý zákazník si prohlíží letáček a naslouchá

logo akce Do práce na kole

Do práce na kole

S pomocí našeho hosta ze spolku Auto*Mat, který organizuje soutěž Do práce na kole, jsme navíc hosty v naší expozici motivovali, aby se do této akce s letošním mottem Zachraň město zapojili. Rádi jsme při tom slyšeli, že řada z nich se soutěže v minulosti již účastnila a jsou přihlášení i letos nebo že o ní ví a účast zvažují… A vůbec největší radost jsme měli, když se někteří návštěvníci o akci dozvěděli až v naší expozici a pozitivně reagovali na možnost zapojit se do ní… (Máte také zájem „zachránit vlastními silami město“? Klikněte si pro více informací SEM a pospěšte si s registrací, startuje se už prvního máje!)

Interaktivní část expozice

Lze ji shrnout slovy „tři kola, tři města, spousta zážitků“ nebo také „město nanečisto“. Návštěvníci se u nás díky speciálním 3D brýlím vydávali na virtuální projížďku na kole trojlístkem měst, bezprostředně přitom poznávali místní cyklistickou infrastrukturu a rozdíly, které mezi jednotlivými městy panují, a hlavně se u toho skvěle bavili, což zdaleka neplatí jenom pro děti. Také mnozí dospělí se totiž do virtuální reality vrhli přímo po hlavě a například zatáčky řezali, jako by to byla skutečná jízda se vším všudy… Město na kole u nás zažili i ti, kteří se obávají nástrah, které na ně mohou čekat v reálném automobilovém provozu. Mnozí z nich se potom vyjadřovali, že to není zase tak náročné a nebezpečné a určitě si to vykoušejí i „naostro“ – povzbudilo je k tomu i zjištění, že za posledních šest let v Praze zahynul při nehodě jediný cyklista, a to ještě bez cizího zavinění, úřední řečí byl „samohavarovaný“. (Pokud vás to zajímá, tabulku vývoje nehodovosti cyklistů v Praze 2007–2017 najdete v naší knihovně v příspěvku Nehodovost.)

momentka z interaktivní části expozice a virtuální jízdy

Nakonec se naše hostesky vyptávaly, jestli lidé poznali města, kterými uháněli. Prahu dal na první dobrou každý a zejména podle obrovského počtu cyklistů dotazovaní často dobře tipovali také Kodaň (anebo ji osobně znali). Wrocław ale „trefil“ jen málokdo, tak kvalitní městská cyklistická infrastruktura v historickém městě našeho severního souseda byla všeobecným překvapením.

Dvě holčičky v interaktivní části expozice, jedna má 3D brýle

 

FOR BIKES BYL SUPER

Svátek cyklistiky

Když jsme v pátek dopoledne s nemalým předstihem kráčeli na náš veletržní stánek, abychom tam ještě doladili poslední maličkosti, před veletržním branami se už houfovaly řady natěšených návštěvníků. Nenudili se, obhlíželi venkovní stánky, byli samý úsměv a čišela z nich slavnostní nálada, která je pak neopustila ani v halách nabitých exponáty s výrazným podílem novinek pro všechny vyznavače kol i koloběžek. Člověk si tu atmosféru i přes nelehkou práci v expozici užíval a na vlastní kůži se přesvědčil o tom, co se o For Bikes často uvádí – totiž že je tato akce doslova svátkem cyklistiky a komerční báze je jen jednou z jejích stránek.

velké množství lidí ve veletržní hale

Veletrh na letňanském výstavišti PVA EXPO PRAHA zahájili předseda představenstva akciové společnosti ABF Pavel Sehnal a její generální ředitel Tomáš Kotrč, prezident Čekého svazu cyklistiky Petr Marek, náměstek primátorky hl. m. Prahy Petr Dolínek, velký cyklistický nadšenec profesor Pavel Pafko a nejúspěšnější český paralympionik Jiří Ježek.

slavnostní zahájení veletrhu

 

titulní strana kataloguVeletržní statistika a trendy

Návštěvníci na letošní ročník For Bikes proudili ve velkém množství po všechny tři dny a jejich celkový počet se nakonec ustálil na čísle 30 456. Hrubá výstavní plocha veletrhu včetně uliček dosáhla velikosti 20 200 m2, čistá plocha expozic pak činila přesně polovinu – 10 100 m2. Podělilo se o ni celkem 265 vystavovatelů z pěti zemí, z nichž těch zahraničních bylo 14 s tím, že spoustu dalších zahraničních firem zastupovaly jejich tuzemské pobočky.

Pokud jde o trendy vystavovaných exponátů, tím základním byla zvyšující se kvalita za rozumnou cenu, kterou ti, kteří to myslí s cyklistikou vážně, mohou po kratším či delším šetření zaplatit. Výrazným rysem byla také rostoucí nabídka elektrokol, která jsou vhodnou alternativou pro méně zdatné jedince nebo ty, kteří se, například při cestě do práce, nechtějí příliš zapotit. E-kola tak v kopcovité Praze představují dopravní prostředek budoucnosti a již nyní jich v ulicích města očividně přibývá… Pro všechny zájemce o ně je potěšitelný fakt, že hned v pátek byl na veletrhu představen první český katalog elektrokol s nabídkou 400 e-kol 22 renomovaných značek (více informací ZDE).

Doprovodný program

Svátečnímu charakteru akce odpovídal také bohatý doprovodný program pro odborníky, vystavovatele i návštěvníky. Z odborných položek to byla zejména panelová diskuse Trendy v bikesharingu, jíž se v pátek dopoledne aktivně zúčastnila také zástupkyně našeho týmu Čistou stopou Prahou Sylva Švihelová (o co šlo, si můžete přečíst ZDE) a Workshop o cyklodopravě a městské mobilitě pod patronátem Ministerstva dopravy ČR.

Kořením doprovodného programu byly soutěže „pro lidi i exponáty“. K prvním patřil například závod Author silniční kritérium či mezinárodní závody v Trialu, soutěže v extrémních skocích a akrobacii na U rampách VSA Extreme Mercedes Benz for BMX, dále MTB Hervis race for Bikes či exhibice manažerského klání na skládacích kolech Brompton.

Start závodu MTB Hervis Race

dvě děti a mainka na dráze pro malé cyklistyNávštěvníkům z řad veřejnosti byly určeny například rozhovory se zajímavými osobnostmi, měli k dispozici i testovací dráhu pro elektrokola, horská i dětská kola, dětem byla také určena naučná a vzdělávací dráha BESIP TEAM. K vidění byla rovněž expozice historických kol uspořádaná ke 100. výročí vzniku ČR.

Cenu GRAND PRIX o nejlepší exponát veletrhu získaly Gravel Bike – Canyon Grail CF SLX (nejlepší kolo), Rocky Mountain Altitude Powerplay Carbon 90 (nejlepší elektrokolo) a silniční přilba POC Ventral Spin (nejlepší cyklistický komponent. Za největší zajímavost veletrhu pak bylo vyhlášeno kombinované zařízení GPS, ochrana a volání pomoci REXbike.

Za specifický bod doprovodného programu pro návštěvníky můžeme s trochou nadsázky označit také nedělní aktivitu mnoha vystavovatelů, kterou nejlépe vyjadřují slova na improvizovaném poutači na vystavených kolech v jedné expozici: „Domů si to nepovezeme, dohodněte si s námi cenu.“ Přijít na veletrh v jeho poslední den má prostě svoje výhody…

 

jeden můž jede virtuální jízdu v interaktivní části naší expozice, druhý drží dvě skleničky s vínem

KAPKA NA KONEC

Ale je vlastně ještě co dodat? Zažili jsme v Letňanech skvělou akci, úžasnou atmosféru a ohromné povzbuzení do naší další činnosti… Chybět na For Bikes je chyba, a pokud jste ji udělali, určitě to napravte při jubilejním desátém ročníku v příštím roce. A zastavte se přitom i u nás – už teď rozjíždíme nové nápady, aby to stálo za to!