7 tipů, jak chodit a nepřijít k nemoci

Pěšky Aktuálně
20. 11. 2019 Roman Sovák
kožené boty v opadaném listí
ilustrační foto

Procházky a výlety prospívají na těle i duchu a naštěstí se jich nemusíme vzdávat v žádném ročním období. Přesto se na podzim a v zimě vyplatí dodržovat některé zásady, abychom se z nich pokaždé domů vrátili zdraví. O co jde?

1. DOBRÁ OBUV

Nejlepší je treková obuv chránící proti vnější vlhkosti, ale umožňující odpařování potu. Tedy například s membránou Gore-tex, Sympatex či eVent.

2. VRSTVENÍ OBLEČENÍ

Mějte na sobě tři nebo i více vrstev, z kterých podle stupně zahřátí můžete odkládat. Spodní vrstva by neměla být bavlněná, protože se snadno propotí a pak chladí. Ideální je funkční termoprádlo. Jako prostřední vrstva je vhodná fleecová bunda nebo svetr a jako vnější bunda odolná proti větru.

3. ČEPICE A RUKAVICE

Je nad nulou, bezvětří, svítí sluníčko? Ani v tomto případě nevyrážejte bez čepice a rukavic, mějte je například v batůžku. Hezké počasí se na podzim a v zimě může rychle změnit ve svůj opak a pak vám přijdou vhod!

4. KRATŠÍ TRASY, SVIŽNĚJŠÍ TEMPO

Kratší procházky či výlety rychlejším tempem vám udrží příjemnou teplotu. Delší výlety prokládejte zastávkami, kde se občerstvíte a zahřejete.

5. LÉPE LESEM NEŽ „POLŇAČKOU“

Na výletech vás les ochrání před větrem. V otevřené krajině to více fouká a tím je i pocitově větší zima.

6. MOBIL S SEBOU

Na toulky za město raději nechoďte sami a každopádně si s sebou nezapomeňte vzít mobilní telefon. Zůstat v případě nehody bez pomoci nebo možnosti si ji přivolat znamená vystavit se riziku prochladnutí.

7. PRAŽSKÉ VÝLETY

Praha je nejen skvělé město na procházky všeho druhu i na pořádné výlety, ale navíc to zde nikdy není daleko do vyhřáté hospůdky nebo kavárničky… Pokud hledáte inspiraci, kam si v hlavním městě vyrazit po svých, najdete ji v naší knihovně.

strom obalený jinovatkou

A ještě douška: V teplotách do minus desíti stupňů Celsia se většina lidí pohybu na čerstvém vzduchu bát nemusí. Pozor by si však měli dávat senioři, lidé s plicními, srdečními či oběhovými problémy, těhotné ženy a osoby dohlížející na děti.

 

 

loga SFŽP, MŽP a Ekomob

Projekt Čistou Stopou Prahou je v roce 2018–2019 spolufinancován z projektu „Čistá mobilita pro Prahu". Ten je financován Státním fondem životního prostředí České republiky na základě rozhodnutí ministra životního prostředí. Ministerstvo životního prostředí a Státní fond životního prostředí České republiky neodpovídají za věcný a formální obsah informací, které příjemce podpory zveřejní v rámci realizace podporovaného projektu. Více na www.sfzp.cz, www.mzp.cz.