Krásné a zdravé Vánoce!

Pěšky Aktuálně
22. 12. 2021 Čistou stopou Prahou
foto - vánoční cukroví
ilustrační foto

Přejeme vám krásné vánoční svátky plné pohody a splněných přání při rozbalování dárků u rozzářeného stromečku. A aby vám k nim Ježíšek navíc přidal štědrou porci zdraví, která vám vystačí nejen na závěr tohoto roku, ale také na celý příští. 

Pokud jde o zdraví, leccos máme naštěstí i ve vlastních rukou. A možná právě teď, kdy budeme vystaveni nejrozličnějším pokušením v podobě výtečných kalorických bomb a současně bude těžké odolat polehávání například u neméně znamenitých pohádek v televizi, se sluší připomenout jedno pravidlo: Netloustne ten, kdo má vyrovnaný energetický příjem a energetický výdej. Plyne z toho, že bychom se neměli „cpát" zcela bez kontroly a že bychom ani neměli rezignovat na pohyb. Nabízíme vám pár osvědčených triků a tipů, které vám v tom mohou pomoci.

JAK NA PŘÍJEM 

Patříte k těm, kteří vydrží i o vánočních svátcích konzumovat v souladu se zlatou radou o „pestré a vyvážené stravě v přiměřeném množství“? Nezbývá, než před vámi smeknout. My ostatní budeme muset zabojovat… Osvědčené triky:

  • Nemá smysl si úplně zakazovat všechny ty tradiční pokrmy, které čím jsou chutnější, tím žel i kaloričtější. Ale trikem, který je možné alespoň většinou uskutečnit, je dopřávat si pouze poloviční porce.
  • Člověk potřebuje zhruba půl hodiny na to, aby zaznamenal, že už nemá hlad. Zhltne-li jídlo za deset minut, pocit sytosti se dostaví až za dalších dvacet, a tak se často přejídá. Proto se snažte jíst pomalu a jídlo si vychutnávat.
  • Cukroví doplňujte na stůl jen občas ve svačinových krabičkách nebo menších miskách, které si předem uložíte v lednici či spíži – sní se ho tak méně než při průběžném „zobání“.
  • Místo cukroví si sem tam dopřejte zdravější alternativy – ovocný salát nebo oříšky.

JAK NA VÝDEJ

Vyššímu kalorickému přísunu se většina z nás stejně nevyhne, takže bychom se měli v míře, kterou zvládneme, aktivně pohybovat... Základní tipy: 

  • Choďte, chůze je skvělý zabiják tuků! Tempo by mělo být svižné, na hranici toho, kdy člověk ještě zvládne dýchat nosem a kdy už musí do dýchání zapojit ústa. Na druhou stranu je dobrý každý krok i v pomalejším provedení. 
  • Velmi účinná je chůze do schodů (viz tabulka).

tabulka s přehledem kalorického výdeje různých typů chůze
zdroj: chci-zhubnout.eu
  • Můžete si jít samozřejmě i zaběhat, ale je to namáhavější. Běh také více vylepšuje kondici, při chůzi se zase více hubne. 
  • Podle počasí si jednou dvakrát vyrazte ven na kole. Jenom pozor, aby vám to nepodklouzlo na namrzlém povrchu.
  • Cvičte doma. Může jít o běžnou rozcvičku jako z hodin tělocviku, ale i o skutečné cvičební programy (je možné je vyhledat například na YouTube).
  • Je zima a Vánoce k tomu, tak si můžete jít zabruslit! Přehled venkovních pražských kluzišť najdete na stránkách Kudy z nudy.

Přebytečným kilogramům stojí za to se bránit průběžně a nenechávat to až na období po Novém roce, kdy to bývá těžší. Dokládá to průzkum agentury Rondo Data (okomentovaný na idnes.cz): V novoročních předsevzetích převažují ta, kdy lidé chtějí zhubnout, většina však ztratí svou motivaci hned po pár dnech… Držíme vám palce!