Účastníci Výzvy 10 000 kroků obešli každý den zeměkouli

Pěšky Aktuálně
8. 11. 2021 Čistou stopou Prahou
fotografie kráčejícího otce se synem
ilustrační foto

Právě skončila říjnová Výzva 10 000 kroků, do které se mohli bezplatně přihlásit lidé z celé republiky. Nakonec jich bylo přes deset tisíc. Od 1. do 31. října společně zdolali bezmála jeden a půl milionu kilometrů, což znamenalo, že denně v průměru překonali délku rovníku. Nejstaršímu účastníkovi bylo 86 let, nejtěžší vážil v den zahájení akce téměř dva metráky.

Pohyb je jedním z léků na tzv. „nemoci životního stylu“, na které dnes podle Světové zdravotnické organizace (WHO) umírá 71 % lidí na světě. Chůze je přitom nejpřirozenějším způsobem pohybu, je prakticky zdarma a nikdo se nemusí obávat, že by ji nezvládl. „Chůze posiluje imunitu a účinně pomáhá v boji proti nemocem způsobeným nezdravým životním stylem, a to včetně obezity,“ upozorňuje manažerka Výzvy 10 000 kroků Sylva Machová.

VÍTĚZEM JE VLASTNĚ KAŽDÝ, KDO VYDRŽEL

Ujít 10 000 kroků denně (tedy zhruba 7,5 km) není ve výzvě žádnou podmínkou, pro mnohé účastníky je to spíše vzdáleným cílem. To ale vůbec nevadí: Podle lékařských doporučení je lepší chodit pravidelně i menší vzdálenosti než se jednorázově vzchopit k velkému výkonu. Pocit vítězství si tak po právu může vychutnat každý, kdo po celý měsíc vydrží chodit „svoje vzdálenosti".

Své o tom ví například Radek z Prostějova. V loňském roce skončil v nemocnici, protože se se svými 176,5 kg kvůli bolesti zad nemohl ani pohnout a operace pro něj byla příliš riskantní. Podařilo se mu však upravit jídelníček a tím poněkud snížit svoji hmotnost, což mu umožnilo začít pravidelně po menších dávkách chodit. To vedlo k dalšímu úbytku váhy. Účastníkům Výzvy 10 000 kroků napsal vzkaz: „Držím všem, co jsou v podobné situaci, pěsti. Aby se vrátili ke svému zdraví tou nejpřirozenější cestou.“

VÝSLEDKY ŘÍJNOVÉ VÝZVY 

Ve dnech 1.–31. října se do Výzvy 10 000 kroků se přihlásilo 10 275 účastníků, aktivních jich nakonec bylo 6 498. Téměř tři čtvrtiny z nich byly ženy (4 850), mužů se aktivně zapojilo 1 648. Nejmladšímu účastníkovi bylo 6 let a nejstaršímu přesně o osm dekád více. Nejlehčí účastník vážil 17 kg, nejtěžší v den zahájení akce 195 kg. 

O pořadí nerozhodovaly pouze zdolané kilometry, přidělené body braly ohled také na vyšší věk a případnou nadváhu. Absolutním vítězem mezi muži se stal účastník s přezdívkou Drtikol z Dobříše (1 746 bodů, 1 496 km), který byl následován dvěma ženami, „Libčou“ z Želechovic a „Věročkou“ z Prostějova. Obě dosáhly prakticky stejného ohodnocení 1 606 bodů.  

I když samotný počet kilometrů není ve výzvě rozhodující, mnozí účastníci podali v tomto ohledu opravdu mistrovské výkony. Nejvíce toho nachodil a naběhal celkově šestý Radim Kropáč z Uherského Hradiště, jehož 1 613 km představuje úctyhodný denní průměr 52 km. Vítězka mezi ženami, bodově celkově třináctá „Heluscha” z Mostu, za ním o mnoho nezaostala. Urazila 1 590 km a dosáhla tím denního průměru 51,3 km... Jenom zdůrazňujeme, že po dobu 31 dnů! 

Účastníci se mohli sdružovat a vzájemně podporovat v týmech, kterých vzniklo celkem 505. Nejvíce bodů získal Baby team z Uničova (1 030). Čtyři členky, které ho tvořily, dohromady ušly 4 120 km.  

SKLADBA ÚČASTNÍKŮ A KATEGORIE

Potěšitelné je, že mezi účastníky převažovaly osoby se sedavým zaměstnáním (3 776). Druhou nejpočetnější skupinou byli lidé na rodičovské dovolené, studenti, důchodci a nezaměstnaní (1 164). Zajímavé je, že třetí byli ti, kteří se „v práci docela nachodí“ (877).

Do výsledků se počítala chůze, běh nebo tzv. nordic walking (chůze s holemi). Nejvíce lidí dalo přednost chůzi (154 417 vložených aktivit) oproti běhu (4 391) a nordic walking (2 163). Lidé mohli jednotlivé druhy aktivit libovolně střídat.

Z MĚST NEJLEPŠÍ OLOMOUC, KRNOV A DOBŘÍŠ

Říjnové kolo Výzvy 10 000 kroků oficiálně podpořilo 65 velkých i menších měst celé České republiky. K nejaktivnějším patřily kraje Středočeský a Olomoucký (oba po 12 zapojených městech), dále pak Moravskoslezský (7).

Odrazilo se to i v postavení měst z těchto krajů na špici pomyslného žebříčku: první byla Olomouc (247 aktivních účastníků / 50 521 bodů / 61 164 km), druhý Krnov (231 účastníků / 49 930 b. / 60 927 km) a třetí Dobříš (211 účastníků / 41 463 b. / 49 875 km). Praha byla pojímána jako kraj a funkci obcí zde měly městské části. V celé Praze se do výzvy přihlásilo 991 a nakonec zapojilo 704 chodců a běžců. Zvítězil „Taťka" z Prahy 10 (1 097 b. / 909 km) „pronásledován" celkově druhým „Konvalinkou77" z Prahy 17, který si na své konto zase připsal nejvyšší počet zdolaných kilometrů (829 b. / 943 km). Nejvíce bodů v porovnání MČ získali v Praze-Suchdole, a to 10 902 za zdolaných 13 282 kilometrů.  

PARTNEŘI A AMBASADOŘI

Výzvu podpořila řada partnerů, díky kterým si nejlepší účastníci odnesou oficiální trička výzvy UAX, kvalitní ponožky, barefoot obuv, sportovní náramky nebo audioknihy. K mediální partnerům patřilo i hlavní město Praha a náš projekt Čistou stopou Prahou, partneři s celorepublikovým dosahem Czechtourism, Turistika.cz, Kudy z nudy a další výzvu rozšířily do všech koutů Česka. 

Opomenout nelze ani ambasadory výzvy z řad známých osobností, které pomáhají s propagací. Například herec, komik a autor Lukáš Pavlásek pro webové stránky 10 000 kroků uvedl, že od mala strašně rád chodí: „… po městě, v přírodě, zkrátka všude. Výborně se mi u toho přemýšlí, takže jsem za chůze vymyslel spoustu věcí. Taky mi to zlepšuje náladu i kondici.“ 

... A DÁL? 

Po slavnostním vyhlášení říjnové výzvy 20. listopadu v Bruntále začnou přípravy na dubnovou Výzvu 10 000 kroků 2022. Ta bude ve znamení některých novinek, přičemž tou nejatraktivnější bude šikovná mobilní aplikace pro ještě snadnější zaznamenávání výkonů. Díky ní nebudou muset účastníci při každém nahrávání aktivity otevírat webový prohlížeč, ale vše zvládnou pohodlně ze svého mobilu. Výzva tak bude mnohem příjemnější hlavně pro seniory, kteří si s novými technologiemi často zase tolik nerozumí. „Zkrátka chceme, aby byla výzva přístupná opravdu pro každého a aby bylo co nejjednodušší se účastnit. Aplikaci vyvíjíme společně s našimi účastníky formou crowdfundingové kampaně, přispět může kdokoliv, komu dává naše výzva smysl,“ říká Kateřina Roková z pořádající organizace Partnerství pro městskou mobilitu

Chcete-li také vy zařadit pravidelnou chůzi do svého života, až na dubnovou výzvu čekat rozhodně nemusíte. Odvahu vám dodává šestinásobná mistryně republiky v závodní chůzi, bronzová medailistka z letošního MS juniorů a ambasadorka projektu Výzvy 10 000 kroků Eliška Martínková: „Je jedno, jestli půjdete pomalu nebo rychle. Protože už jen to, že vyjdete, vás dělá lepšími, než jsou ti, co sedí doma.“

Více informací včetně kompletních pravidel výzvy najdete na portále desettisickroku.cz. Více o crowfundingové kampani pro novou apku zde.

 

s využitím tiskové zprávy Partnerství pro městskou mobilitu