V pátek startuje Výzva 10 000 kroků. Jdete do toho?

Pěšky Aktuálně
29. 9. 2021 Čistou stopou Prahou
cesta, kolem alej stromů, podzim...
ilustrační foto

Už 1. října začne Výzva 10 000 kroků, která vám může pomoci zhubnout, ozdravit organizmus, zlepšit náladu i vztahy s kamarády. Je pro ty, co se nebojí vyskočit z bubliny svého pohodlí. Zvládne ji určitě každý, kdo si dá pozor a „nepřepálí“ začátek. A dokonce v ní prakticky každý může zvítězit. 

V říjnové Výzvě 10 000 kroků jsou vypsány kategorie chůze, nordic walking (tedy chůze s holemi) a běh. Jejím smyslem není hnát se za co největším počtem zdolaných kilometrů, ale užít si to. Zapomeňte na 10 000 kroků denně, pokud je to moc! Prostě jen choďte či běhejte častěji než dosud. Ideálně opravdu každý den, ale třeba i kraťoučké trasy, alespoň než si zvyknete.

VIZITKA DUBNOVÉ VÝZVY
Výzva 10 000 kroků měla svou premiéru v čase lockdownů letos na jaře. V dubnu se do ní aktivně zapojilo 3 773 lidí z celého Česka. Celkem nachodili a naběhali 812 888 km. Přes 50 účastníků bylo ve věku 70+ a téměř u 400 ručička váhy přesahovala 100 kg. Nejstarší účastnici Výzvy bylo 86 let, nejtěžší účastník vážil 182 kg... I z toho je vidět, že se toho opravdu nikdo nemusí bát.

A pravidla? Výzva trvá od 1. do 31. října. Za účast se neplatí, stačí se registrovat. Své procházky/výběhy si budete na svých zařízeních monitorovat sami a údaje pak velmi jednoduše nahrajete do svého profilu na webových stránkách pořadatele. Každý kilometr je bodově ohodnocen, přičemž účastníci s vyšším věkem a nadváhou získají více bodů a mají tak i při kratších trasách stejné šance jako mladí a fyzicky „nadupaní“. Každý šlape sám za sebe, ale zároveň může být i členem týmu. Ti, kteří budou mít na konci posledního říjnového dne na kontě nejvíce bodů, získají díky zapojeným partnerským firmám například volnočasové tričko, kvalitní ponožky, barefoot obuv, sportovní náramek, audioknihu nebo jiný zajímavý dárek.

Vyhrají ale všichni. Jak v loňském roce upozornila Světová zdravotnická organizace, lidé již v dnešních dobách většinou neumírají na viry či bacily, ale ze 71 % na civilizační choroby zapříčiněné špatným životním stylem. A mezi viníky figuruje jako významný faktor i nedostatek pohybu (dále kouření, přemíra alkoholu a nezdravá strava). 

Obzvlášť vítanými účastníky Výzvy jsou proto ti nejohroženější – senioři a lidé, kteří mají nějaké to kilečko, a leckdy i mnoho kil navíc. Chození totiž zpomaluje stárnutí a je lékem na mnoho zdravotních problémů, jako jsou nemoci srdce a cév, vysoký tlak či cukrovka 2. typu. Snižuje riziko vzniku některých druhů rakoviny, posiluje svaly i kosti a zlepšuje trávení. Výrazně snižuje stres, který bývá spouštěčem různých chorob. A k tomu se stále málo ví, že ta „obyčejná a levná“ chůze prováděná pravidelně pomáhá redukovat váhu daleko víc než návštěva posilovny či fitka 1–2krát týdně

Pořadatelem Výzvy 10 000 kroků je spolek Partnerství pro městskou mobilitu a jejími partnery vedle zapojených firem i hlavní město Praha, Czechtourism, portály Turistika.cz, Kudy z nudy a další. Pokud přemýšlíte, zda se zapojit, tak všechno, co ještě potřebujete znát, najdete na adrese www.desetticickroku.cz. Jenom prosím nezapomeňte, že do startu zbývají už pouhé hodiny a tím prvním správným krokem je registrace.