Tipy na spokojené zimní vycházky

Pěšky Aktuálně
30. 12. 2021 Čistou stopou Prahou
foto - stopa boty ve sněhu
Tým Čistou stopou Prahou vám přeje hřejivý a úspěšný vstup do nového roku!

Závěr roku se sice teplotně podobá jaru, ale dva tradičně nejchladnější měsíce na nás „zakleknou“ teprve po silvestru. Je proto dobré připomenout, že při dodržení několika zásad se svých procházek i městských pochůzek většinou nemusíme vzdávat ani v mrazech. Kdo by měl naopak chůzi v mrazivých dnech omezit a jaké zásady se vyplatí dodržovat? 

Delší chůzi a obecně venkovní pobyt v mrazech by měli zvážit a případně omezit senioři, nastávající matky a rodiče provázející malé děti. Záleží přitom samozřejmě na zdravotním stavu, fázi těhotenství a věku dětí, ale i na vnějších faktorech. Pobývání v mrazech pak lékaři výslovně nedoporučují lidem s plicními, srdečními či oběhovými problémy. A vnější faktory? Patří k nim, jestli je pouze kolem bodu mrazu, anebo mrzne „až praští“, a také zda podmínky nezhoršuje aktuální kvalita ovzduší. Při smogové situaci se delší pobyt venku a hlavně zvýšená fyzická aktivita – bez ohledu na teplotu – nedoporučuje nikomu. 

Pokud se pro výlet, procházku nebo třeba chůzi do práce v mrazivém dni rozhodneme, měli bychom dodržet některá osvědčená pravidla.

NOHY V TEPLE A SUCHU

Nejlepším řešením je vhodná treková obuv, která naše nohy ochrání díky porézní membráně typu Gore-tex umožňující výpar potu, ale zamezující průniku vnější vlhkosti. Nemá-li už své „nejlepší dny“ za sebou, nepropustí dokonce ani tekoucí vodu. To dnes ví snad už každý, ale poněkud méně je známo, že je také vysoce odolná vůči mrazu a větru. Proto rozhodně není špatné kromě takových bot zvolit i goretexové kalhoty či bundu, které umožňují vzít si o jednu vrstvu oblečení méně.

VRSTVENÍ OBLEČENÍ

Dobré boty jsou základ, ale celkový dojem (pokud jde o pocit tepla) může pokazit nevhodné oblečení. Proto bychom na sobě měli mít tři i více vrstev, z kterých případně můžeme odkládat.

Spodní vrstva je nejdůležitější, a proto by neměla být bavlněná – ta se snadno propotí a pak studí. Naopak je dobré si obléci vlněné funkční termoprádlo. Vyplatí se investovat do merina, které má vynikající termoregulační vlastnosti, odvádí pot a nepřejímá pachy.

Jako prostřední, izolační vrstvu je vhodné použít flísovou bundu či svetr. Jako vnější vrstva je nejlepší bunda odolná proti větru.

A CO JEŠTĚ?

Jde už spíše jen o samozřejmosti, které však není dobré podcenit. Teploty pouze „kolem nuly“, když navíc svítí slunce, lákají k tomu, abychom si ven vyrazili až příliš na lehko. Jenomže počasí v zimě bývá značně proměnlivé, a proto si vždy s sebou vezměme čepici a rukavice, i kdyby jenom pro jistotu do batůžku. Pro výlety je lepší volit cesty lesem než otevřenou krajinou, kde to víc fouká. V zimě bychom také měli preferovat kratší trasy rychlejším tempem, při kterém se lépe udržuje příjemná teplota než při dlouhých a pomalejších. A zapomenout bychom neměli ani na ohřívací zastávky, například v hospůdkách – ideální je předem si ověřit, jestli budou otevřené.

Krásné zimní vycházky a spokojené návraty v roce 2022!