Bosá chůze – jdete do toho?

Pěšky Aktuálně
7. 7. 2017 Roman Sovák
člověk jdoucí bosky po trávě
Mnozí nad ní ohrnují nos, jiní ji vyznávají... Co vy a bosá chůze?

V přírodě, ale i v ulicích stále častěji potkáváme ty, kteří si vykračují bez bot, tematice se věnuje řada webů a blogů, pro bosochodce se zakládají e-shopy, kamenné prodejny, a dokonce i specializované stezky se „zajímavými povrchy“. Je bosá chůze opravdu tak prospěšná, jak tvrdí její vyznavači?

Bosou chůzi podporuje KČT

Na otázku neexistuje zcela jednoznačná odpověď, už proto, že někteří jedinci mohou mít určité zdravotní limity. Nicméně leccos naznačuje fakt, že bosochodectví vzal pod svá křídla i Klub českých turistů (KČT), který na svých oficiálních stránkách aktuálně láká k účasti na 2. ročníku Mezinárodního dne turistiky naboso. Uskuteční se již v sobotu 29. července a propozice najdete ZDE. Pokud máte chuť se zúčastnit, pak vám loňská premiérová účast téměř dvanácti stovek účastníků dává i pro letošek záruku, že se za svou bosou chůzi nebudete stydět – ti v botách prostě budou v menšině. Obavy z porušení společenských konvencí jsou mimochodem častým důvodem, proč si lidé bosou chůzi rozmyslí.

Odborný trénink na Hradčanech

Bosá chůze však vyžaduje jiný styl než ta „obutá“ (zejména se nenašlapuje tak výrazně přes patu), který bude dobré si nejprve osvojit. Máte samozřejmě možnost postupovat individuálně metodou pokus–omyl, ale v Praze bude zřejmě lepší a určitě rychlejší využít nabídku komunity Turistika naboso, která široké veřejnosti každé pondělí nabízí kilometr dlouhou bosou procházku v parku Maxe van der Stoela na Hradčanech. Na programu je teorie i praxe, jak správně chodit naboso, cviky a hry pro bosé nohy. Více informací získáte na www.TuristikaNaboso.cz, konkrétně TADY.

Guru bosé chůze Igor Slouka

Uvedené webové stránky provozuje jeden z hlavních českých propagátorů bosé chůze Igor Slouka, pedagog, autor knihy Ne-li bosky, z nohou trosky a také metodiky chůze naboso pro KČT. Sám navíc bez bot urazí měsíčně na sto kilometrů, takže jestliže vás téma zajímá, je určitě dobré se s jeho názory seznámit. Slouka je před časem shrnul do textu Naboso – správný krok ke zdraví, z něhož předkládáme následující výběr.

  • Lidská noha, stovky milionů let vyvíjená pro chůzi naboso v přírodním terénu, nesnáší moderní obuv, kterou lidstvo zná pouhých pár set let. Odborně se tomu říká evoluční nesoulad. Důledkem pak je mrzačení nohou.
  • Klasická zkostnatělé ortopedie např. v případě plochých nohou neřeší příčinu, ale pouze následky, příznaky… Vybuduje se tak celoživotní závislost na ortopedických vložkách, což je pro ortopedický průmysl docela dobrý byznys, ne?
  • Bosá chůze má pro člověka velmi významné pozitivní zdravotní účinky. Bosému člověku se zlepší tělesná i duševní kondice, rovnováha či imunita. Dříve choulostivé „studené nohy“ se začnou lépe prokrvovat a zahřívat… Řadné uzemnění (bosýma nohama) člověka ochrání před tzv. elektrosmogem, zmírní záněty, artrózu, vysoký tlak či rakovinné bujení.
  • Jak na to? Zejména je třeba odhodit falešný stud a neřešit, kdo vás vidí a co si asi myslí… Mnoho lidí se předem obává různých nebezpečí a špíny… Praxe ukazuje (a odborná literatura potvrzuje), že lidské nohy nejsou žádný šmejd a bez problémů se dají otužit, bez problémů zvládají drtivou většinu teplot a povrchů… A že jsou nohy viditelně zaprášené? I v odborné literatuře se píše, že holé dlaně jsou z hlediska přenosu nějaké infekce mnohem větší fujtajbl.
  • I pro otrlého bosochodce však existují situace, kdy nechce nebo nemůže chodit naboso. V běžné obuvi by však nesmírně trpěl. Řešením jsou tzv. bosé (barefoot) boty, které spojují výhody bosé chůze s ochrannou a společenskou rolí obuvi.

Celý text je ke stažení pod tímto článkem.

Bosé chůzi nesvědčí extrémy

Dobře, řeknete si, co jiného od zarytého propagátora bosé chůze čekat než samou chválu? Odkazujeme tedy na závěr na blog, jehož autorka paní Marcela začala chodit bez bot víceméně náhodou a netají se tím, že tento způsob pohybu má i svá úskalí… „Mám pocit, že vyhrocené názory na zdraví prospěšnost bosé chůze se často týkají extrémů. Tedy situací, kdy chodíme jen bosí, jen na tvrdých površích nebo za každého počasí. Osobně věřím, že když budeme bosí chodit uváženě a s ohledem na naše vlastní tělo, jen nám to prospěje.“ Na blogu se dočtete, jaké to bylo s bosou chůzí začínat a jak rychle přicházejí pokroky (Můj rok chození naboso), i to, na co si musí dát bosochodec pozor (Úskalí bosé chůze, o kterých chcete vědět).

Je léto, ideální čas si bosou chůzi vyzkoušet nejen na pláži a na základě vlastní praxe si na ni udělat svůj vlastní názor... Tak si to hezky užijte!