Chůze jako doprava

Pěšky Aktuálně
21. 3. 2017 Roman Sovák
Praha s chodci
Chodit po svých do práce je trend s řadou výhod.

„S určitým zjednodušením se obecně doporučuje 10 000 kroků denně pro udržení základní fyzické kondice. To představuje přibližně 7 až 8 kilometrů a osmdesát až sto minut chůze...“ Tolik za mnohé zdroje, které se na uvedených údajích „plusmínus“ shodují, například portál České průmyslové zdravotní pojišťovny (zde).

Pěšky do práce

Problém je, že zaměstnaný člověk většinou nemůže takové denní penzum kilometrů dosáhnout výšlapy o víkendu a večerními procházkami ve všední dny. Obzvlášť když chce ještě věnovat čas rodině, partnerovi, kamarádům nebo koníčkům. Existuje tak pro něj prakticky jediná možnost – pojmout chůzi jako každodenní dopravu do/z práce. Je to řešení ryze racionální, ale věřte, že se při něm vyplavují stejné „hormony štěstí“ jako při turistice a určitě vás to brzy „chytne“.

Výhody

Chůzi zvládne každý – i ten, kdo nikdy nebo dlouho nesportoval. Chůzí ušetříte, zejména ve srovní s těmi, co jezdí do práce autem. Chůze redukuje přebytečná kila. Kardiologové a lékaři zabývající se prevencí dokazují význam pohybu v předcházení těm nejčastějším civilizačním chorobám, jako jsou ischemická choroba srdeční, vysoký krevní tlak a cukrovka. U sledovaných „chodců" se snížila hladina tuků v krvi, které se podílejí na rozvoji aterosklerózy, a vzrostla u nich odolnost proti stresu. Na závěr poznámka: Jestliže to máte do práce a z ní domů příliš daleko, kombinujte chůzi s dopravou v MHD.

Příklad dobré praxe

Zpověď ženy, která začala chodit do práce a z práce kvůli nadváze (a také přebytečná kila úspěšně shodila), ale nyní říká: „Nejde mi už o nějaké hubnutí, ale baví mě to. Hodně mi to pomáhá být v pohodě a v menším stresu,“ najdete na portálu jak-hubnout.eu (tady).

------------------------------------------------------------------------------------

Tématu chůze jako dopravy se v projektu Čistou stopou Prahou věnujeme pravidelně. Analytický příspěvek s ohledem na mezinárodní souvislosti Jarmily Johnové najdete zde.