Evropský den parků inspiruje k procházkám a výletům

Pěšky Aktuálně
22. 5. 2018 Roman Sovák
foto lomu Malá Amerika
Foto: www.lomy-amerika.cz

Na čtvrtek připadá Evropský den parků. O důvod víc vyrazit na pěknou procházku aktuálně přímo bující přírodou, kterou máme v Praze a okolí blíž, než si často myslíme!

EVROPSKÝ DEN PARKŮ

European Day of Parks, který připadá na 24. květen, zdůrazňuje význam promyšlené a dobře udržované sítě chráněných území na evropském kontinentu. Přibližuje chráněná území všem lidem, protože ochrana přírody není jen věcí ekologů, zoologů či botaniků. Kromě toho podporuje také každodenní práci správ národních parků, chráněných krajinných oblastí, biosférických rezervací a území soustavy NATURA 2000.

První národní park na světě, americký Yellowstone, byl vyhlášen již v roce 1872 a jeho vznik provázela deklarace o zachování tohoto území, které má sloužit k potěšení lidu, pro budoucí generace. Historie evropských národních parků začala ve Švédsku v roce 1909. První Evropský den parků, s jehož ideou přišla organizace EUROPARC Federation,  se konal přesně o devadesát let později.

KDE HLEDAT TIPY NA PROCHÁZKU

Přestože se Evropský den parků zabývá především podporou zvláště chráněných území většího rozsahu, nic nám nebrání užít si krásnou vycházku v Praze nebo nepříliš vzdáleném okolí. Jako inspirace nám dobře poslouží například článek Za zahradami a parky na portálu hlavního města (vpravo nahoře si následně můžeme rozkliknout bližší informace o pražských parcích) nebo příspěvek Objevte pražské parky, sady a zahrady na webových stránkách Praha.cz. Na www.stezky.info zase najdeme užitečnou nabídku naučných stezek i se základním popisem v Praze a ve středních Čechách.

AKCE: ČESKÝM KRASEM ZA HAGENEM

V sobotu 26. května se můžeme u pošty v Karlštejně kdykoli mezi 8.30–11.00 vydat na 12kilometrový pochod, jehož součástí je i průchod štolou k lomu Malá Amerika. Chybět nebude nejen průvodce, ale ani tajemný Hagen (pozor, trampská povídačka může mít reálný základ – viz video)… Baterka a pevná obuv nutností! Vše další o výletu s plněním různých úkolů zaměřených na poznávání přírody CHKO Český kras je k nalezení na stránkách Agentury ochrany přírody a krajiny ČR ZDE.