Kam po práci, když se ještě nechce domů?

Pěšky Aktuálně
13. 6. 2017 Roman Sovák
Foto lesní cesty
Po chodnících i stezkách, to jsou Procházky jarní Prahou.

Možností je víc, ale procházka patří k těm lepším odpovědím. Příjemně se zadýcháte, odpočinete si od pracovních problémů. Posílíte tělo i ducha a bude vám hezky.

Každé úterý a čtvrtek máte možnost se připojit k Procházkám jarní Prahou, tzv. „podvečerákům", které připravuje Klub českých turistů (KČT). Můžete jít sami, s přáteli, rodinou nebo kolegy, rychle či pomalu, jak jen vám to vyhovuje.

Dnes i s dixielandem

Je úterý třináctého, a tak dnes můžete poněkud symbolicky vyrazit na „Pochod podél Prokopského potoka Prahou 13“. Ani délka trasy nemá do třináctky daleko, je jen o kilometr kratší. Start je od 17.00 do 19.00 ve vestibulu metra B Stodůlky (směr Sídliště Stodůlky). Jde se kolem pramene Prokopského potoka, kostela sv. Prokopa, podél mendrů Prokopského potoka a Prokopským údolím do Hlubočep a Zlíchova (příchod od 18.30 do 20.30).

Zajímavostí dnešního pochodu je jeho „kulturní přidaná hodnota.“ V cíli, jímž je bistro U veselé kozy, si totiž můžete kromě nealka či piva vychutnat i pravý dixieland v podání kapely Storyville.

Ve čtvrtek Kolovraty–Dubeč

Ve čtvrtek patnáctého se vyráží od 16.00 do 18.00 ze železniční stanice Kolovraty (směr od Prahy) a po desetikilometrovém výšlapu po trase Prknovka – Obora v Uhříněvsi – Podleský rybník – Rybník v Rohožníku dojdete mezi 17.30 a 19.30 do Dubče, kde rovněž nebudete ochuzeni o zasloužené občerstvení (cíl je v restauraci U Šimůnků).

Městská část Praha-Dubeč je malý turistický ráj. Na jejím území se nacházejí nejen tři chráněná území (Říčanka, Rohožník – lom v Dubči a soustava rybníků Lítožnice), ale také množství památek. K nim patří gotický kostel sv. Petra, barokní Dubečský špýchar (= sýpka) nebo zbytky tvrze Lítožnice.

Jak na to

Na procházky se nemusíte přihlašovat, stačí přijít a zaplatit startovné (20 Kč, členové KČT 15 Kč, zákazníci  Pražské plynárenské po předložení Zákaznické karty 10 Kč, děti do 15 let 5 Kč). Na startu dostanete podrobný popis trasy a v cíli razítka měsíce a týdne pochodů Prahou turistickou (nováčci včetně patřičných průkazů).