Nadělte si k Vánocům i pohyb

Pěšky Aktuálně
22. 12. 2019 Roman Sovák
ozdobený vánoční stromečwk
ilustrační foto

Především vám přejeme krásné Vánoce plné štěstí a pohody, ať už je vaše představa o prožití svátků jakákoliv! Nicméně vám vřele doporučujeme ani v tomto období nezapomínat na to, že pohyb je zdravý, přináší radost a uspokojení a vede k redukci hmotnosti.

PŘIBRALI JSTE V PROSINCI?

Štědrým dnem končí advent, podle tradice čas rozjímání, zklidnění a půstu, ale jaký je běžný obrázek? Shánění dárků, velké uklízení, zařizování sto a jedné věci před koncem roku, pečení (a uzobávání) cukroví, a to vše samozřejmě nad rámec běžných povinností… Stres a kila navíc jsou spíše pravidlem než výjimkou.

Slavnostní večeří a dárky pod stromečkem tento chaos obvykle odpadá. Ale právě to může být ošidné: kdo si „za odměnu“ vybere lenošení a zvýšenou konzumaci dobrot oplývajících cukry a tuky, zadělává si na novoroční splíny z nadměrně zaoblené postavy dvojnásob. Co s tím?

BUĎTE NEGATIVNÍ

Při nadměrném energetickém příjmu je nadbytečná energie uložena v podobě tukových zásob a tělesná hmotnost jedince se zvyšuje. A třebaže člověk, který si chce udržet svou váhu nebo zhubnout, to vidí úplně opačně, podle odborníků na výživu jde o pozitivní energetickou bilanci. Proto se v případě nějakého toho předvánočního kilogramu navíc vyplatí být v samotném závěru roku a na počátku toho nového v tomto ohledu negativní.

miska vah, vedle krejčovský metr a jablko

NA JEDNÉ MISCE VAH UBERTE, NA DRUHÉ PŘIDEJTE

Na papíře je to jednoduché: Energetická bilance je poměr mezi příjmem a výdejem energie. Proto je zapotřebí buď ubrat na přísunu kalorií, nebo přidat na pohybu – a ideálně obojí.

Jak „ubrat“ čili sestavit správný jídelníček, to je snadno dostupné na internetu (například ZDE). Takže jen pár osvědčených vánočních triků:

  • Úplné zřeknutí se tradičních nezdravých pokrmů je právě v období vánočních svátků a silvestra těžké dodržet – vsaďte spíš na to, že si naordinujete poloviční porce.
  • Cukroví doplňujte na stůl čas od času ve svačinových krabičkách, které si předem uložíte v lednici či spíži – zbaští se ho tak podstatně méně než při průběžném zobání z plných mís.
  • Místo cukroví občas podávejte zdravější alternativy dobrot – ovocný salát nebo oříšky.

A jak „přitlačit“ na straně výdeje energie?

CHOĎTE, JE TO ÚPLNÝ ZÁKLAD

Chůze je mnohem zdravější, než si lidé často myslí, a rozhodně nejde o „nedokonalý běh“! Při svižném provedení jde také o báječný spalovač tuků. Na druhou stranu je každý krok lepší než sladké povalování se u televize, takže i kratší městské procházky s přestávkami například v pražských betlémech stojí za to.

  • SVIŽNÁ CHŮZE

Při svižné chůzi se nejvíce spalují tuky (zvýšení intenzity vede k jiným pozitivním efektům, ale svaly začínají více využívat sacharidy než tukové „polštářky“). Kdy je tedy chůze svižná? Při tepové frekvenci mezi 55–70 % osobního maxima, které spočítáte tak, že od čísla 220 odečtete svůj věk.

Příklad: Je-li vám 28 let, je vaše tepové maximum 192. 55 % z toho je cca 106 a 70 % zhruba 134. Během chůze tedy udržujte frekvenci  v rozsahu 106–134 tepů za minutu. Pomůcka: Jde o stav, kdy byste ještě měli být schopni vést souvislý rozhovor, případně zvládnout dýchání nosem.

zima, venku chodec se psem

  • CHŮZE DO SCHODŮ

Chůze do schodů rychle zbavuje stresu a překvapivě účinně redukuje i hmotnost. Zatímco například při chůzi běžným turistickým tempem 4 km/h ve zvlněném terénu spálíte za minutu na každý kg své váhy 0,057 kilokalorie, při chůzi do schodů je to mnohonásobek – 1,151 kcal (zdroj: chci-zhubnout.eu)!

Rozdíl je samozřejmě v délce aktivity, proto je ideální vycházet během dne každé schody, které máte před sebou, a neuškodí přidat také menší pěší pochůzku.

  • VÁNOČNÍ TURISTIKA

Klub českých turistů nabízí i ve vánočním čase řadu zajímavých výšlapů, na které se nemusíte přihlašovat předem. Další výhody: nechodí se v organizovaných skupinách jednotným tempem a čas startu je variabilní obvykle v rozmezí dvou hodin, prostě jak to komu vyhovuje. Za pár korun dostanete popis trasy a v cíli obyčejně ještě upomínkový předmět či diplom. Super příležitost, jak si během svátků někam vyrazit!

Více najdete na webových stránkách KČT.

BĚŽTE SI ZABRUSLIT, ZAPLAVAT, ZAKOULOVAT…

Procházky či výlety proložte pohybovými aktivitami podle svého naturelu a chuti. Nemusí jít o žádné velké sportování v posilovně či fitku, stačí využít pestré nabídky pohodovějších možností, které velkoměsto nabízí.

  • Určitě by byla škoda nevyužít možnost bruslení na jednom z četných venkovních kluzišť (Černý Most, Na Františku, Letenská pláň, Chodov, Pankrác, Ovocný trh, Ládví, náměstí 14. října – VÍCE).
  • Nebo si můžete jít v kontrastu s touto typicky zimní aktivitou třeba zaplavat (bližší informace TADY, ale otevírací doby si raději telefonicky ověřte).
  • Na tu koulovačku to sice podle počasí nevypadá, ale berte to tak, že i každá improvizovaná aktivita, každý druh pohybu, který si dopřejete na čerstvém vzduchu, je nejen ozdravný, ale přináší i radost.

dívka s bruslemi, která upadla na led

  

… NEBO SE PROJEĎTE NA KOLE!

Nejde vůbec o legraci, o čemž svědčí fakt, že se počty zimních cyklistů v Praze každým rokem zvyšují. A navíc – počasí beze sněhu a velkých mrazů, které zatím neumožňuje to koulování nebo sjíždění kopečků na bobech, naopak šlapání do pedálů docela přeje.

 

 

2 cyklisté v zimě, ale není ještě sníh