Pěší stezky Prahou – inspirace pro každého

Pěšky Aktuálně
8. 1. 2018 Roman Sovák
Otec a syn na procházce
Ilustrační foto

Stýská se vám po novoroční procházce? Někam byste si vyrazili, ale nevíte kam? Nechejte se inspirovat Pěšími stezkami, webovými stránkami unikátními pokud jde o počet vytipovaných tras v metropoli i množství informací, které o nich předem získáte. A to nejlepší – jsou určeny úplně všem!  

Na portále Pěší stezky najdete rovnou stovku tipů na procházky a výlety po Praze, které vždy začínají a končí na zastávkách MHD nebo železničních stanicích PID v rámci města. Vybírat si můžete z tras v délkách od 1,2 km (Můstek – Všeobecná fakultní nemocnice) až po 16,3 km (Klánovice – Uhříněves), díky detailním poznámkám se navíc vždy přesně dozvíte, do čeho půjdete.

Projekt splněný nad plán

Pěší stezky představují výsledek projektu Kroky ke zdraví, který byl v roce 2016 podpořen z titulu Praha, evropské město sportu, realizovala jej VŠTJ Medicina Praha a původně měl být inspirací k procházkám pro vyznavače nordic walkingu. Skutečnost však překonala původní záměry: stejně jako byl plán výrazně překročen v počtu vytipovaných tras (původně jich mělo být „jen“ sedmdesát), tak i tipy zdaleka nejsou určeny jen těm, kteří při chůzi používají hole.

S holemi i bez nich, s kočárkem i na vozíčku

Po rozkliknutí základní nabídky „Přehled pěších tras“ ihned víte, odkud kam trasy vedou, jejich délku na desetinu kilometru, náročnost ve škále 1–7 a také pro koho jsou vhodné. Možnosti zahrnují příznivce nordic walkingu (do této „kategorie“ ovšem spadají i tradiční chodci bez holí), běžce, rodiče s kočárky, seniory a osoby s handicapem – trasa je v tomto případě bezbariérová.

Rozšiřujíci informace

Vyhlédnete-li si v základní nabídce konkrétní trasu, následně o ní po dalším kliknutí zjistíte doslova všechno. Základní popis (viz předcházející odstavec) doplňují údaje o povrchu trasy, o zajímavostech, hřištích a restauracích na trase, rozšiřující informace z aplikace Garmin (stoupání, klesání a pro typizovaného chodce s holemi i čas chůze, průměrnou rychlost, průměrné tempo, množství spálených kalorií, průměrnou a maximální tepovou frekvenci), standardně nechybí ani nutriční komentář, který je často také doplněný komentářem lékaře. Samozřejmostí je i přehledná mapka s vyznačením trasy, její popis a fotogalerie.

Pěší stezky jsou skvělou inspirací a super pomocníkem pro každého, kdo si chce sám, s rodinou či přáteli vyrazit na procházku zajímavými a krásnými místy metropole a mít jistotu, že jej nic nepříjemného nepřekvapí a určitě to zvládne… Ale dost slov – Pěší stezky najdete ZDE.