Prahou turistickou – tip na sobotu

Pěšky Aktuálně
3. 3. 2017 Roman Sovák
Lesní cesta
Březen láká k výletům za Prahu...

Přidejte se k sobotním toulkám Klubu českých turistů s názvem Prahou turistickou. Zítra zavítáme do příměstské přírody v okolí Jílového u Prahy.

Neklamným znamením, že končí zima, je nejen veselé cvrlikání ptáčků a to, že se k nám už zase vrátily některé stěhovavé druhy, ale i název zítřejšího pochodu „S pohodou jarní přírodou“.

Start je od 6.30 do 11.00 přímo na železniční stanici v Jílovém u Prahy. Délku trasy si můžete sami zvolit podle toho, na co se cítíte a máte chuť – 13, 23, 33 nebo 54 km. V každém případě je cíl v restauraci U Dušků v Jílovém u Prahy.

Na nádražíčko Jílové u Prahy nemá prakticky žádný smysl se dopravovat jinak než vlakem. Abyste stihli start, máte tyto časové možnosti odjezdu z Prahy hlavního nádraží: 5:55 (příjezd 6:58), 6:55 (7:58), 8:25 (9:33) a 9:22 (10:33). S patřičným časovým posunem můžete samozřejmě nastoupit i na dalších pražských zastávkách (Vršovice, Kačerov, Krč, Braník, Modřany, Komořany, Zbraslav).

Naopak z cíle trasy je do Prahy nejlepší dojet autobusem 332 (ze samotného Jílového je to na nádraží poměrně daleko), který jede do zastávky Budějovická. Odjezdy si můžete najít zde. Zhruba do půl čtvrté máte také možnost odjet autobusem 331 do Zvole, na který navazuje autobus 333, který vás zaveze přes Písnici a Libuš na Kačerov (odjezdy linky 331 zde).

Startovné činí 20 Kč, děti do patnácti let 5 Kč. Členové KČT a pojištěnci OZP po předložení průkazu 10 Kč. Za to dostanete podrobný popis trasy a v cíli upomínkový diplom. Propisovačku s sebou, plní se jednoduché úkoly na důkaz, že jste zvolenou trasou opravdu prošli.