Pravidelná chůze? Pár týdnů a jde to samo

Pěšky Aktuálně
5. 2. 2020 Čistou stopou Prahou
chodec - detail na nohy
ilustrační foto

Co dělají jinak ti, kteří se rozhodnou pro pravidelný pohyb a své předsevzetí opravdu splní? Vydrží prvních šest týdnů. Tím se nová činnost v mozku zautomatizuje a dál už to jde bez přemáhání. Pro Radiožurnál to uvedla fyzioterapeutka Iva Bílková.

Rozhovor se spoustou zajímavostí týkajících se hlavně chůze, ale například i o toho, jestli jsou posilovny i dnes ještě továrnami na pacienty, si můžete otevřít v přiloženém videu. Nabízíme stručné shrnutí hlavních myšlenek.

Je chůze pro spalování sacharidů a tuků ojedinělá?

Říkám lidem, že se můžou pohybovat kdykoliv a jakkoliv, jenom to má mít pravidla. Je dobré se pohybovat minimálně dvacet minut, protože až pak spalujete tukové zásoby… Navíc se vám vytváří nové spojení mezi nervem a svalovým vláknem, říkáme tomu motorická jednotka. A čím víc máme těchto motorických jednotek, tím víc se tuky a cukry spalují.

Jakým tempem chodit?

Šest kilometrů za hodinu… A jenom poznámka k mobilním aplikacím, které jste také zmínil – všechny uvádějí stejný počet kroků, ať jde o člověka ve věku 50 nebo 20 let. Podle mě tam jenom „vrzli“ nějaké číslo.

A co ideální tepová frekvence?

Když jsme zadýchaní, ale dokážeme u toho ještě mluvit… Je to šedesát procent osobní maximální tepové frekvence. Tu si vypočítáme tak, že od čísla 220 odečteme svůj věk.

Kdy si chůzí nejvíce ubližujeme?

Pokud máme nějakou nemoc – diabetes, kardiovaskulární nemoci, ledviny, játra – a zatížíme svůj organismus víc, než dokáže zvládnout. Dám příklad: mám diabetes. Zvýším zátěž, vyčerpám veškeré zásoby glykogenu a organismus už nemá žádný cukr. Nemám inzulín, aby mi cukr dostal zpátky do krve, a můžu omdlít.

Dřív se říkalo, že posilovna či fitness centrum je továrna na pacienty… Platí to dodnes?

Ano, i když už méně. Cvičitelé ve fitness centrech dnes mají snahu navádět klienty správně, ale nemají vycvičené detailní oko, takže jim unikají některé detaily kolem trapézových svalů a lopatek. A ke mně pak chodí lidé, že je bolí hlava nebo mají jiný problém, i když cvičí…

Fyzioterapeutové používají často slovo bránice. K čemu je dobrá?

Je to hlavní nádechový sval. My totiž nemáme dýchat pomocnými – trapézem, mezižeberními svaly… Když se na sebe díváme do zrcadla, tak nám jdou vlivem dýchání většinou ramena, hrudní kost a žebra nahoru – a to je špatně. Měli bychom nadechovat do bříška. Dá se to naučit, ale ze začátku na to musíme aspoň jednou za patnáct minut myslet.

Vraťme se ještě k chůzi… V čem je dobrá a blahodárná?

Když pominu, že posiluje kardiovaskulární systém, zlepšuje metabolismus a vytváří motorické jednotky, jak jsme o tom mluvili, tak tah a tlak svalů formuje kosti, zahušťují kostní trámčinu. Působí tím proti osteoporóze, a když už je diagnostikovaná, tak zamezuje jejímu prohlubování – nebo dokonce stav i zlepšuje.

Jaké jsou hlavní výhody nordic walkingu?

Stejné jako při chůzi: posiluje vnitřní orgány, zvyšuje kapacitu plic, má příznivý vliv na psychiku. A díky pohybu rukou navíc posilujete nejen nohy, ale všechny svaly – i břicho, paže, záda, lopatky.

 

Pokud jste si jako novoroční předsevzetí naordinovali pravidelný pohyb a zatím se držíte, tak to pro vás už brzy bude úplná pohoda…  A ostatní? Zkuste to i vy. To by bylo, abyste to těch šest týdnů, i když to někdy půjde ztěžka, nakonec nezvládli také!