Stavba Trojské lávky zahájena

Pěšky Aktuálně
7. 11. 2019 Čistou stopou Prahou
jeřáb a dělníci v práci na nové lávce
Do roka a do dne... Práce na nové lávce začaly.

Ze Stromovky do zoo se budou moci Pražané příští rok znovu dostat přes lávku, jejíž stavba začala právě dnes. Zhotovitel stavby, společnost SMP CZ, na začátku týdne zahájil přípravu staveniště a budování zázemí. Nová Trojská lávka hlavní město přijde na 128 248 653 Kč.

„Doháníme v Praze dluhy minulosti. Stavby podobného rozsahu a charakteru zpravidla trvají od začátku soutěže zpracovatelů k hotové stavbě zhruba čtyři roky. Nám se tento proces podařilo o rok zkrátit. Nová Trojská lávka bude široká minimálně čtyři metry a nově na ní budou moci společně fungovat pěší i cyklisté. V případě potřeby po ní přejede také vozidlo Integrovaného záchranného systému,“ řekl náměstek primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

Stavba mezi Trojou a Císařským ostrovem nebude jiná pouze vizuálně, ale její konstrukce bude navíc kvalitnější a snadnější na kontrolu stavu. Zřícenou lávku vystřídá nová ocelově vyztužená konstrukce s životností 100 let. Oproti původní lávce nebude zevnitř korodovat a její stav bude možné účinně kontrolovat. Je navržena tak, aby existoval snadný přístup  k ocelovým lanům a bylo jak efektivně zjistit jejich momentální stav.

foto ze zahájené stavby

Při výběru zhotovitele Trojské lávky nezáleželo jen na ceně, ale také na odborné kvalifikaci, aby nová lávka měla špičkovou kvalitu. Kvalifikovat se mohly jenom společnosti odborně a ekonomicky zdatné a především technicky způsobilé. Společnost SMP CZ se musela prokázat také seznamem hotových stavebních prací, seznamem techniků, osvědčeními o vzdělání a odborné kvalifikaci a popisem technického vybavení, se kterým bude pracovat.

„Praha potřebuje přesně takové kvalitní mosty... Vedle nové podoby soutěží chystaných staveb jsem proto posílil také kontrolu mostů a o rekonstrukcích se nyní rozhoduje na základě více podrobných technických průzkumů. Provádíme také zatěžovací zkoušky, díky kterým most poznáme skutečně do detailů a rekonstrukci naplánujeme rychlejší a kvalitnější," uvedl Adam Scheinherr.