Tipy na nordic walking v Praze

Pěšky Aktuálně
28. 8. 2017 Roman Sovák
DVA CHODCI SE SPECIÁLNÍMI HOLEMI
Severská chůze je levná, účinná a vhodná pro každého.

Letos je to právě dvacet let, co byla ve Finsku uvedena do pohybu lavina jménem nordic walking, která zasáhla celou Evropu i nemalou část ostatního světa. U příležitosti tohoto výročí připomínáme, že v Praze bylo loni vytipováno na 70 vhodných tras pro provozování severské chůze, a na závěr přidáváme i malou abecedu tohoto po všech stránkách atraktivního sportu.

Kroky ke zdraví

Projekt Kroky ke zdraví podpořený z titulu Praha evropské město sportu realizovala VŠTJ Medicina Praha. Výsledkem je naprosto unikátní popis tras jdoucí do takových detailů, jako je zhodnocení energetické náročnosti a zdravotního dopadu na ty, kteří je absolvují. Zjistíme nejen délku trasy v kilometrech a časové trvání chůze v závislosti na její rychlosti, ale také popis cesty včetně povrchu a převýšení, pro koho je trasa vhodná, jaké jsou její zajímavosti, kolik je v jejím okolí hřišť, kde je možnost se občerstvit, kolik spálíme kalorií a jaká bude naše průměrná i maximální tepová frekvence. Součástí je i nutriční komentář, komentář lékaře a samozřejmě mapka.

Chůze pro každého

Více o projektu a přehled tras najdete na portálu hlavního města Prahy (ZDE). Pokud se již severské chůzi věnujete, mohou vám tipy významně rozšířit vaše vycházkové obzory, a pokud ještě ne, máme pro vás radu – zkuste to. Nordic walking může provozovat prakticky každý, neboť námahu je možné přizpůsobit vlastní trénovanosti. Mezi jeho výhody patří možnost věnovat se severské chůzi v každém ročním období, dále nenáročná výbava sestávající z holí a běžné sportovní obuvi a oděvu, a hlavně velmi účinný trénink celého těla. Nordic walking, při němž hrozí minimální riziko zranění, je i velmi vhodnou doplňkovou aktivitou k jiným sportům.

Malá abeceda severské chůze

  • Asociace – Česká asociace Nordic Walking vznikla v roce 2003 a o rok později se stala členem International Association of Nordic Walking.
  • Běh na lyžích – Severská chůze vznikla původně jako letní trénink běžců na lyžích s cílem procvičovat i mimo hlavní sezónu za plynulého pohybu vpřed (tedy nikoli v posilovně) také svaly v horní části těla.
  • Celoroční sport – NW lze bez problémů provozovat po celý rok.
  • Délka holí – Hole jsou základním prvkem NW. Když je uchopíte a směřují kolmo k zemi, ruka v lokti by s nimi měla svírat pravý úhel.
  • Energetický výdej – Oproti běžné chůzi se při severské chůzi spotřebovává o 40–60 procent více energie, což má příznivý efekt například pro redukci hmotnosti.
  • Finsko, fyzička – Nordic walking vznikl ve Finsku. Pravidelnou severskou chůzí se významně zvyšuje fyzická kondice.
  • Gumová násadka na hrot – Na ocelový hrot hole používaný do měkčích terénů se při chůzi na asfaltu a tvrdých površích nasazuje gumová násadka zvaná „botička“.
  • Hole – Slouží pro aktivní zapojení horní poloviny těla do chůze. Důležitá je jejich délka (viz „D“) a materiál (viz „M“). Při jejich nákupu je zejména důležité dbát na to, abyste omylem nekoupili trekové hole (viz „T“).
  • Chůze – Zůstává při nordic walking základem pohybu vpřed, ale na rozdíl od chůze bez holí má svá specifika: prodlužuje se krok, našlapuje se přes patu s pokrčeným kolenem, které pomáhá odpružit dopad, držení těla je přímé s nakloněním dopředu.
  • Instruktor – Severská chůze je zdraví prospěšná, ale při nezvládnuté technice či nesprávném výběru holí tomu může být přesně naopak. Jen správná technika přináší efekt, proto je nejlepší se na začátku svěřit do rukou zkušeného instruktora (lektora, trenéra). Zadáte-li do internetového vyhledavače heslo Nordic Walking, najdete jich – či organizací, které je sdružují – hned několik.
  • Jednoduchý, ale velmi efektivní pohyb – Přesně to je základem sportu či pohybové aktivity (procházky) zvané nordic walking. K tomu je nutné dodat, že se pro vyšší kondiční účinnost také musí po nějakou delší dobu a ideálně celou trasu opakovat.
  • Kroky ke zdraví – Projekt, jehož trvalým výsledkem je detailní popis tras vhodných pro nordic walking v Praze (viz výše).
  • Les – Ideálním prostředím pro severskou chůzi je les, ale s úspěchem a s radostí z pohybu je možné ji provozovat také v parcích, na nábřežích a všude tam, kde není příliš plno lidí na to, abyste mohli správně dynamicky používat hole.
  • Materiál holí – Můžete vybírat ze tří materiálů. Nejtěžší a nejlevnější hliníkové hole jsou určeny pro nenáročné chodce. Sklolaminátové hole jsou lehčí a spíše do měkkého terénu. Budete-li chodit častěji, zvolte karbonové hole. I přesto, že si za ně připlatíte, se vám to vyplatí.
  • Náročnost –  Záleží jen na vás, jaké zvolíte tempo a délku tras. Severská chůze je vhodná pro všechny věkové a výkonnostní skupiny, pro vrcholové sportovce i pro seniory. Můžete například začít zlehka a časem si přidávat.
  • Obuv a oblečení – Nejvhodnější obuv představují boty trekové nebo běžecké, oblečení je běžné sportovní, tedy volné a takové, abyste s v něm mohli zapotit. Na přenášení věcí, svačiny či nápojů je vhodná ledvinka nebo batoh s bederním a hrudním popruhem.
  • Prevence zranění – Před chůzí s holemi je třeba se rozcvičit.
  • Rukavička – Hůl na NW se drží prostřednictvím „rukavičky“. Ta obepíná zápěstí a umožňuje pravidelné pouštění hole z ruky v okamžiku, kdy je za patou dokončeno „odpíchnutí“, a následně zase její automatické uchopení.
  • Svaly – Na rozdíl od obyčejné chůze je při při chůzi s holemi při správné technice zapojeno 90 procent všech svalů v těle.
  • Treking a trekingové hole – Nordic walking není treking! Za ten se na rozdíl od svižné dynamické severské chůze označují dlouhé pochody v náročném terénu plném velmi namáhavých stoupání i obtížných klesání. Někdy se při nich používají speciální, trekingové hole, které jsou pro nordic walking nevhodné – jsou robustnější, těžší a teleskopické, protože je třeba měnit jejich délku (zkracují se na chůzi do kopce a prodlužují na chůzi z kopce), mají jinou rukojeť a někdy i odpružení. Slouží k opoře, zatímco hole pro severskou chůzi k odrazu.
  • Univerzální pohybová aktivita Severskou chůzi je možné pojmout jako sport i jako procházky pro malé i ty dříve narozené, a to s námahou, kterou si sami určí, a možností věnovat se tomuto odvětví bez problémů po celý rok… Jen málokterá pohybová aktivita je stejně univerzální.
  • Vliv na psychiku – Nordic walking je velice příjemný pohyb, který nezlepšuje pouze fyzičku, ale má příznivý vliv i na psychickou kondici. Podporuje činnost mozku a díky vyplavovaným endorfinům zlepšuje náladu a snižuje vnímání bolesti.
  • Zdraví a zábava – ESENCE NORDIC WALKING!