Železniční most bude pro pěší uzavřen

Pěšky Aktuálně
13. 12. 2017 TSK, ROPID
foto železničního mostu
Ilustrační foto. Zdroj: VitVit, wikimedia.org

Z důvodu havarijního stavu budou až do odvolání uzavřeny pěší lávky na železničním mostě na Výtoni. Během tohoto opatření, které vstupuje v platnost v pátek 15. prosince, bude spojení mezi Prahou 2 a Prahou 5 v dané v lokalitě ZDARMA zajišťovat přívoz.

Práce proběhnou v létě

Samotná rekonstrukce je naplánována na letní sezóny 2018 a 2019, protože zahájení prací je možné až po odstávce plynovodu umístěného na konzolách lávek po ukončení topné sezóny 30. května. Nejdříve proběhne montáž pracovního lešení, tryskání konstrukce a doplňující průzkum rozsahu koroze. Rekonstrukce bude ukončena do 30. září, kdy začíná nová topná sezóna.

Rekonstrukční práce přitom proběhnou ve dvou etapách. Jako první bude v roce 2018 opravena jižní lávka na návodní straně mostu, v roce 2019 bude následovat severní lávka na povodní straně.

Jak bude fungovat přívoz

Pod železničním mostem bude během uzavření lávek v provozu přívoz na trase Císařská louka – Kotevní – Výtoň.

trasa přívozu na mapě
https://mapy.cz/s/2fZkF

V zimě bude přívoz jezdit v pracovní dny od 7.00 do 19.00, o sobotách a nedělích od 8.00 do 19.00, na jaře se jeho provozní doba začne prodlužovat. Základní interval bude 20 minut, ve špičkách 10 minut. Přívoz bude bezplatný, bezbariérový a bude na něj možné vzít kolo.

Další možností, jak se dostat přes Vltavu, je využít sousedního Palackého mostu, který je vzdálený cca 650 metrů.

Jde o plánovanou rekonstrukci

Jak uvedl náměstek pražské primátorky a radní pro oblast dopravy Petr Dolínek, jedná se o plánovanou celkovou rekonstrukci. „Dílčí opravou se pěší lávky na železničním mostě podařilo udržet v provozu v sezóně, kdy jsou velmi vytížené chodci a cyklisty, nyní už je ale uzavření nezbytné. Pokračujeme tak ve vyrovnávání dluhu z minulosti, kdy byl bohužel stav pražské dopravní infrastruktury včetně mostů zanedbán."