Co byste měli vědět, než se odrazíte do nové koloběžkové sezóny

Kolo Aktuálně
11. 3. 2019 Roman Sovák
jezdec na koloběžce - detail na odrážející se nohu
Základem jízdy je správný odraz...

Koloběžky nejsou už dávno určeny pouze dětem, které odrostly tříkolkám, ale o ježdění na kole si zatím mohou nechat jen zdát. K radosti lékařů a fyzioterapeutů se na nich stále více prohánějí také dospělí. A nejen to, kromě zdravotních benefitů poskytují i možnost efektivního a relativně rychlého přesunu z místa na místo.

Zejména ve městě je koloběžka velice praktickým dopravním prostředkem. Je nejen rychlejší než chůze, ale kratší vzdálenosti na ní v Praze také často zvládnete rychleji než na kole. Bez větších potíží navíc můžete koloběžku kombinovat s městskou hromadnou dopravou. Při jízdě na koloběžce nehrozí, že byste si ušpinili nohavice od promaštěného řetězu nebo pomačkali oblek, ženy mohou na koloběžce v pohodě jezdit i v šatech či sukni. V cíli svých cest zase oceníte, jak je koloběžka nenáročná na zaparkování.

rámeček s vyjmenovanými zdravotními benefity jízdy na koloběžce

Kromě výhod jízda na koloběžce samozřejmě přináší i některé povinnosti, které si nebude od věci na prahu nové sezóny zopakovat. O co jde?

KOLOBĚŽKA SE ŘADÍ MEZI KOLA

Zákon se na koloběžky dívá jako na jízdní kola. Týká se to povinné výbavy i pravidel pro samotnou jízdu.

POVINNÁ VÝBAVA

K povinné výbavě zejména patří dvě na sobě nezávislé brzdy (přední a zadní) a ochrana brzdové páčky proti poranění (oblý konec). Ze stejného důvodu nesmí mít ostré hrany ani řídítka, která by měla být na konci zaslepená (nejlépe gumovými rukojeťmi). Koloběžka musí být vybavena přední a zadní odrazkou. Přední pod řídítky v bílé barvě může být kombinovaná s bílou svítilnou nebo bílou blikačkou, zadní červená zase s červenou svítilnou nebo blikačkou. Za tmy a snížené viditelnosti je jezdec na koloběžce stejně jako cyklista povinen mít vpředu rozsvícený světlomet s bílým neoslňujícím světlem a vzadu svítilnu nebo blikačku červenou. Na dostatečně osvětlené vozovce stačí i vepředu bílá svítilna s přerušovaným světlem.

VĚK A PŘILBA

Dítě do 10 let může jezdit bez dozoru pouze na cyklostezce, na smíšené stezce pro cyklisty a chodce a v obytné zóně, jinde pouze s dohledem osoby starší 15 let. Jezdec na koloběžce do 18 let musí mít nasazenou na hlavě správně připevněnou ochrannou přilbu

přilba pro koloběžce a cyklisty

ZÁKLADNÍ PRAVIDLA PRO JÍZDU

Dopravní značení, semafory a pokyny policistů musíte na všech pozemních komunikacích i na koloběžce respektovat stejně jako řidiči motorových vozidel, a je-li na cestě speciální značení pro cyklisty, tak se řídit podle něj.

Speciální značky pro koloběžce neexistují, proto pro vás v plné míře platí i vodorovné značení jako jízdní pruh pro cyklisty, piktogramový koridor či přejezd pro cyklisty.

PO CHODNÍKU SE NEJEZDÍ

Nejdiskutovanější je určitě zákaz jízdy po chodníku – na něm se smí jet pouze v případě, že je to povolenou speciální dopravní značkou cyklistům. Zákaz platí v rozporu se zaběhaným představami dokonce i pro dítě do 10 let, byť v tomto případě dozorující osobě s největší pravděpodobností policista pokutu neudělí. Více jsme se touto problematikou zabývali ZDE.

PŘECHOD PRO CHODCE

Opačně je to však s vžitým názorem, že cyklisté a jezdci na koloběžce nesmí jezdit po přechodu pro chodce. V případě, že je neomezíte ani neohrozíte můžete po přechodu pro chodce jet, avšak v tom případě nemáte stejné postavení jako chodci a musíte dát přednost řidičům motorových vozidel (VÍCE).

PŘEJEZD PRO CYKLISTY

Na přejezdu pro cyklisty nemusíte svou jízdu na koloběžce přerušovat. Nicméně i tady platí, že na rozdíl od chodců na jejich přechodu nemáte před auty přednost v jízdě (pokud není opatřen semaforem, na němž svítí zelená).

PĚŠÍ ZÓNA A ZÓNA PRO CYKLISTY

V pěší zóně se stejně jako na chodníku na koloběžce můžete pohybovat jen tehdy, pokud to umožňuje dopravní značka cyklistům.

Relativní novinkou jsou zóny pro cyklisty, proto připomínáme, že je zde omezena rychlost na 30 km/h. To ale platí i pro auta, pokud jim je tam dodatkovou značkou umožněn vjezd. Více o zónách pro cyklisty najdete TADY.

příklady vodorovného značení pro cyklisty a koloběžce
Příklady vodorovného dopravního značení pro cyklisty / koloběžce. Další příklady a více informací najdete v článku Infrastruktura v naší knihovně.

 

E-KOLOBĚŽKY

Jízda s koloběžkou „na baterky“ je téměř bez námahy, na druhou stranu se právě tím vytrácejí výhody, které přináší ježdění na „vlastní pohon“. Další věcí je, jak vlastně e-koloběžky posuzovat. Na rozdíl od elektrokol, kde má v drtivé většině případů přídavný motor jen podpůrnou funkci, takže jezdec musí stále šlapat, jde v případě elektrokoloběžek z hlediska zákona vlastně o mopedy – a zcela jistě jimi jsou stroje opatřené sedátkem.

Do většího povědomí Pražanů vstoupily e-koloběžky s nástupem sharingové společnosti Lime, jejíž zelené e-koloběžky si od konce loňského září do konce února vyzkoušel alespoň jednou nejméně 65 000 lidí. Bohužel se s tím pojí i některé problémy – nerespektování zákazu jízdy na chodnících a ohrožování chodců, zranění některých jezdců i válení koloběžek na místech, kde překážejí. Například radnice Praha 2 proto jejich provoz na svém území zakázala (více se tomuto problému nedávno věnoval server Lupa.cz).

pohozené koloběžky Lime
Obrázek z Prahy 3...

PARKOVÁNÍ

Koloběžka není auto a nemusíte s ní dlouze objíždět bloky, abyste našli parkovací místo. Nejdůležitější ze všeho je vzít rozum do hrsti a být ohleduplný k ostatním – což hlavně znamená zaparkovat tak, abyste nepřekáželi ani chodcům ani plynulosti silničního provozu. Koloběžku zejména nenechávejte před vjezdy a v těsných průchodech nebo stát napříč chodníkem, zamykat byste ji neměli ani k dopravním značkám.

Případy, kdy jezdec na koloběžce ohrožuje chodce nebo odstavené koloběžky překážejí, hlaste policii. Jak je tomu také v případě cyklistů, neohleduplných koloběžců je jen malá část, ale právě podle ní si většinou lidé dělají na koloběžky a jejich jezdce svůj názor. Proto je důležité, aby jim pokud možno jejich bezohlednost neprocházela.

 

Kam dál? Více o jednotlivých typech koloběžek se dozvíte například na stránkách E-kolobezka.cz (ZDE), kde také získáte fundovaný návod, jak na koloběžce správně jezdit (TADY).