7 důvodů, proč chodit do práce pěšky

Pěšky Aktuálně
31. 8. 2020 Roman Sovák
foto nohou v teniskách, na chodníku
ilustrační foto

Nejen autem nebo veřejnou dopravou se lze dopravovat do práce, jde to skvěle i na vlastní pohon. K tomu je vhodné nejen jízdní kolo, ale také prostředek, který vám dá nejvíce svobody – vlastní nohy. Při chůzi nemusíte myslet na to, kde zaparkujete či odložíte kolo, máte možnost libovolné kombinace s MHD a můžete se kdekoli zastavit.

Jaké jsou další důvody, proč chodit do práce po svých? Chodec nevytváří žádné emise, chůze je tedy mimořádně šetrná k životnímu prostředí. V podmínkách covidové krize navíc umožňuje udržet žádoucí sociální odstup... Podívejte se na dalších sedm velkých „pro“! 

ZLEPŠENÍ FYZICKÉ ZDATNOSTI

Chůze posiluje činnost imunitních buněk, konkrétně B-buněk, T-buněk a přirozených tzv. „zabíječských“ buněk. Posiluje srdce a pomáhá předcházet kardiovaskulárním chorobám a cévní mozkové příhodě. Přispívá k produkci vitamínu D, který je důležitý pro udržení silných kostí a omezuje riziko vzniku některých druhů rakoviny, roztroušené sklerózy a cukrovky 1. typu. Navíc napomáhá udržet správnou hladinu cukru v krvi a tím předcházet cukrovce 2. typu. Posiluje svaly, zvyšuje kapacitu plic, vytrvalost a výkonnost. 

ÚBYTEK ZDRAVOTNÍCH PROBLÉMŮ

Chůze zdaleka nepůsobí jen preventivně – pokud vás už trápí nějaký zdravotní neduh, je tou nejdostupnější a nejpřirozenější medicínou, jak zamezit jeho rozvoji a omezit jeho dopady. Pomáhá v boji s tak rozšířenými problémy, jako jsou nadbytečné kilogramy, špatné trávení či bolesti zad. Vrací zpět ztracenou kondici. Snižuje krevní tlak a hladinu nebezpečného LDL cholesterolu. Přispívá k léčbě cukrovky 2. typu. Dokonce i pacientům s rakovinou může být prospěšná, protože omezuje vedlejší účinky chemoterapie.

KOLO, NEBO NOHY?
Kolo je rychlejší a vhodnější na delší vzdálenosti, ale není pro každého. Ne každý má kuráž na něm vyrazit do ranního městského provozu a ne každý zaměstnavatel vytváří pro zaměstnance-cyklisty potřebné podmínky. Chodec si může na rozdíl od cyklisty cestu „zkrátit“ všemi prostředky MHD včetně autobusu a libovolné tramvaje – a to i směrem do centra. Chůze je navíc aktivita, kterou je možné bez problémů provozovat po celý rok, takže je vhodná i pro sezónní cyklisty.

VÍCE KLIDU A POHODY CESTOU

Chůze je automatická aktivita, kterou bez problémů zvládají i nejmenší školáci. Stačí se vyvarovat zbytečných rizik zejména při přecházení vozovky a ve srovnání s jízdou v autě budete mít nebetyčný klid. Při chůzi se můžete podle libosti oddávat přemýšlení, pozorování okolí nebo jen skvělému pocitu (ano, ty endorfiny!) z pohybu vlastními silami. Chůze je sice pomalejší než jiné druhy dopravy, zato získáte čas na sebe, pohodu a relax… Jenom si to neničte obsluhováním mobilního telefonu, což je navíc nebezpečné! 

ODBOURÁVÁNÍ STRESU 

Tak jako v případě podlomeného fyzického zdraví, i na to psychické má chůze překvapivé ozdravné účinky. Můžete se na to spolehnout, zejména trpíte-li depresí či stresem. „Věčné nestíhání“, nezvládání práce, dlouhodobá nespokojenost, citové i další problémy, které bývají jeho příčinou, postupně přestanou ovládat váš život – pravidelným chozením je odkážete do patřičných mezí a časem mohou i úplně odeznít. Stejně jako následky stresu, například špatné spaní.

PROČ CHODIT DO PRÁCE?
Proč chodit? Dobrou motivací je více zdraví a méně kilogramů, změna možná trochu nudného životního stylu, ohleduplnost k okolí a životnímu prostředí, pokles nákladů na dopravu… A proč do práce? Je to nejsnadnější způsob, jak chodit po celý pracovní týden. Do zaměstnání (nebo školy) musíte, takže je snadnější se k pravidelné chůzi motivovat než například k vycházkám (nebo jiným pohybovým aktivitám) po práci. A byť je chůze „pomalá“, stejně ztratíte méně času, než kdybyste chodili jindy nebo jezdili do fitka či posilovny.

PŘEKVAPIVÉ OBJEVY, PŘÍJEMNÁ SETKÁNÍ

Za volantem, ale ani jako cestující v autě nebo MHD či jezdec na kole nevidíte město, jaké ve skutečnosti je. Vnímáte jen jeho omezenou část, výsek. Nejenže nemáte šanci spatřit vyšší patra a střechy budov, okolo kterých jedete, ale ani spoustu zajímavých detailů. Choďte pěšky a získáte komplexní obrázek! Pokud je to možné, střídejte aspoň na části trasy ulice a o nové objevy nebudete mít nouzi. Právě tak máte při chůzi zdaleka největší příležitost neplánovaně potkat známé, které jste dlouho neviděli, nebo se dát do řeči s novými zajímavými lidmi. Navíc se můžete kdekoli zastavit a popovídat si.  

PODPORA TVŮRČÍHO MYŠLENÍ

Friedrich Nietzsche jednou prohlásil, že všechny opravdu velké myšlenky přicházejí během chůze. Ta pomáhala či dál pomáhá k tříbení myšlenek i velikánům v oblasti moderních technologií, jako jsou Steve Jobs, Mark Zuckerberg či Jack Dorsey. Ti jsou dokonce známí organizováním vycházkových jednání. Nejlepší nápady totiž často přicházejí za chůze. Mimo obvyklé pracovní prostředí můžete o věcech přemýšlet více kreativně, vidět je v jiných souvislostech a přijít s řešením, které by vás jindy nenapadlo. Což se samozřejmě týká záležitostí pracovních i jiných.

JAKOU VZDÁLENOST A TEMPO ZVOLIT?
Začněte kratšími úseky (zbytek dojeďte MHD) mírným tempem a postupně přidávejte. Cílem pro dosažení zdravotních benefitů je ujít „na jeden zátah“ 20–30 minut svižným tempem, při němž je ještě možné dýchat nosem. Odpovídá to 55–70 % vašeho tepového maxima.

FINANČNÍ ÚSPORA

Říká se, že o peníze jde „až“ v první řadě, ale my jsme si to nechali na konec. Budete opravdu příjemně překvapeni, kolik vám na konci měsíce zbyde na kontě, dáte-li při cestování do práce přednost svým nohám před autem… A pokud jezdíte veřejnou dopravou a máte to do práce tak daleko, že ji s chůzí budete muset kombinovat i nadále? Nezoufejte – prvních šest důvodů se vám bohatě vyplatí i tak!