„Chodníček smrti“ u magistrály se rozšíří

Pěšky Aktuálně
31. 10. 2019 MHMP, Čistou stopou Prahou
foto - práce na novém chodníku
Práce už probíhají, hotovo bude do konce listopadu.

Chodci se od konce listopadu konečně budou moci bezpečně dostat z hlavního nádraží na Vinohrady. Místy jen 30 centimetrů široký chodník přiléhající k magistrále se rozšíří bez ubrání jízdních pruhů. Práce už začaly, zadavatelem je Technická správa komunikací hl. m. Prahy.

„Pražané se místu naučili říkat „chodníček smrti“, ale tahle přezdívka už naštěstí brzy přestane platit. Chodník podél magistrály mezi hlavním nádražím a Národním muzeem rozšíříme tak, aby se po něm dalo pohybovat bezpečně, důstojně a bez strachu o život. Chodník využívají místní pro cestu na Vinohrady i turisté, pro které doteď první setkání s Prahou začínalo procházkou s kufry těsně okolo projíždějících aut a autobusů. Neubereme zároveň jediný jízdní pruh, jen upravíme jejich šířku,“ řekl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr.

foto - práce na novém chodníku

V nejužším místě bude mít chodník 175 centimetrů, nejširší místo bude dosahovat ke třem metrům, to vše bez vlivu na bezpečnost či plynulost automobilového provozu. Zároveň se podaří i zachovat širší pravý pruh pro pohodlný a bezpečný průjezd autobusů.

Stavba navazuje na rekonstrukci prostoru mezi Národním muzeem a jeho Novou budovou. „Použijeme zde stejnou dlažbu jako u muzejní oázy. Asfalt nahradí krásná žula z Mrákotína,“ dodal Adam Scheinherr.