Co se stane, když necháme na krátké přejezdy do 2 km auto doma?

Pěšky Aktuálně
2. 10. 2019 Dominika Marešová
foto: spousta aut na mostě, okolo je smog
ilustrační foto

Podle průzkumu realizovaného na podzim 2018 společností IPSOS většina uživatelů aut netuší, že automobilová doprava je nejvýznamnějším původcem znečištění ovzduší v Praze. Řidiči mají pocit, že jejich jízda nemá na životní prostředí žádný dopad a že omezením jízdy autem se stejně nic nezmění. Přitom jedna pětina automobilových cest v Praze není delší než dva kilometry... I na tuto skutečnost se snaží město upozornit v rámci projektu Čistá mobilita pro Prahu.

Pod čistou mobilitou si můžeme představit jakýkoliv způsob dopravy, který nezatěžuje ovzduší města dalšími zplodinami. Ideální je tedy přeprava „na vlastní pohon“ jako chůze, jízda na kole nebo koloběžce, dobrou možností je ale i MHD nebo automobily na alternativní pohon.

Téměř každý občas auto skutečně potřebuje, projekt se ale snaží vybídnout uživatele k zamyšlení – skutečně pro dnešní cestu neexistuje šetrnější a zdravější varianta? Není to jen o navyklém způsobu chování, nad kterým už jsme přestali přemýšlet?

info v rámečku, jak je zdravá chůze na 1 km a na 2 km

Výměna auta za procházku přitom prospěje nejen pražskému ovzduší, které má přímý dopad na lidské zdraví, ale i naší náladě a kondici. Pokud bychom vyměnili své krátké cesty autem do 2 km za chůzi, znečištění ovzduší by výrazně kleslo, a navíc splníme přibližně polovinu potřebné denní dávky pohybu. Vědci dokonce tvrdí, že už 25 minut nepřetržité svižné chůze (tedy jen o něco málo více než ony dva kilometry) denně zpomaluje stárnutí a přidá nám až 7 let fyzicky i duševně kvalitního života.

Problému jsme s věnovali během loňského Dne bez aut. Pokud máte chvilku, podívejte se na video o akci PRAGUE EXTREME WALK a krátkou reportáž České televize, ve které zjistíte, že pro pohyb po Praze je samozřejmě skvělá i jízda na kole.