Hole na nordic walking, treking, procházky... Jak si je vybrat

Pěšky Aktuálně
11. 12. 2018 Roman Sovák
nohy a spodní části holí chodců nordic walking
Ilustrační foto: Českomoravská federace Nordic Walking

Ideální pohybovou aktivitou je procházka na čerstvém vzduchu a nic na tom nemění ani mrazivé či nevlídné počasí. Pokud si ji chcete zpestřit, zapojit více svalových partií a spálit více kalorií, zkuste chůzi s holemi. Pamatujte ale na to, že není jedno, jaké si vyberete.

Může se bohužel stát, že vám při výběru dobře neporadí ani prodejci. Například jeden z nejznámějších tuzemských internetových obchodů začíná svou nabídku holí pro chůzi slovy „Nordic walking je oblíbený sport, při kterém při chůzi používáte trekingové hole.“ To ale neodpovídá realitě. Hole pro nordic walking jsou jiné než pro treking!

Jaké jsou mezi nimi rozdíly a pro jaké aktivity se konkrétně hodí?

NORDIC WALKING

„Severská chůze“ vzešla z prostředí běžců na lyžích, jimž původně sloužila jako tréninková aktivita při nedostatku sněhu. Technika práce s holemi proto napodobuje běh na lyžích – hole se zapichují za tělem a pomáhají tomu, aby se tělo dynamicky pohybovalo vpřed.

Zároveň je hůl při pohybu ruky za tělem pouštěna, a proto je nahoře opatřena tzv. rukavičkou, nikoli pouhým poutkem jako trekingová hůl – to je první rozdíl viditelný už na první pohled. Druhý je přesně na opačné straně: dole je hůl pro nordic walking zakončena  sešikmenou „botičkou“ pro ideální odraz pod úhlem.

hůl a botička pro nordic walking

TREKING

Trekové hole se zapichují před tělem a slouží v náročném, zejména horském terénu pro lepší udržení stability při chůzi s těžkým batohem (trekingy bývají několikadenní, s bivakováním, a náklad na zádech tomu odpovídá), zároveň se na hole přenáší část jeho váhy.

Hůl se v ruce drží po celou dobu chůze, proto nahoře nemá rukavičku, ale obyčejné poutko. Dole končí buď kovovým hrotem nebo má botičku (často nasazovací na tvrdých cestách s možností ji v měkkém terénu zase sundat), která je ale na rozdíl od sešikmené na holi pro nordic walking rovná.

hůl a botička pro treking

DALŠÍ ROZDÍLY

Hole pro nordic walking jsou obvykle jednodílné, zatímco trekové hole teleskopické, umožňující pohodlnější cestování v dopravních prostředcích a zároveň zkrácení při chůzi do kopce a prodloužení při chůzi z kopce – v obou případech ale existují výjimky. To platí i pro odpružení. Většina holí pro nordic walking tlumení nárazů nemá, protože by se tím zmenšovala „odpichovací“ energie pomáhající posunovat tělo vpřed, zatímco trekové hole antishock systém mívají.

TURISTIKA S HOLEMI

Rozšíření severské chůze – která je regulérním sportem – inspirovalo značné množství lidí k chození s holemi také na „obyčejné“ výlety a procházky. Vyznavači nordic walking se na ně dívají skrz prsty, protože nedodržují správný styl severské chůze. Dokonce se ozývají názory, že jim taková chůze může i ublížit. Například Českomoravská federace Nordic Walking varuje, že při špatném technickém provedení může mít nordic walking negativní vliv na pohybový systém.

Jenomže tito lidé se o nordic walking s typickým výrazným zapojením horních končetin do pohybu obvykle ani nepokoušejí. Na jejich aktivitu se také spíše hodí trekové hole, které se mohou do kopce zkrátit a z kopce prodloužit, napomáhají udržení rovnováhy a ve srovnání s klasickou chůzí snižují zatížení kloubů.

O PROKETU KROKY KE ZDRAVÍ - TRASY NEJEN PRO NORDIC WALKING V PRAZE
Projekt Kroky ke zdraví najdete na portále  MHMP ZDE.

 

Rozhodnete-li se pro nordic walking, správné technice se bez pomoci školeného instruktora zřejmě neobejdete. Mrkněte na video, čemu vás bude v terénu učit.