Je běh lepší než chůze?

Pěšky Aktuálně
18. 8. 2021 Roman Sovák
foto nohou chodce v teniskách
ilustrační foto

Běh je fyzicky náročnější než chůze, a proto ho také mnoho lidí považuje za lepší fyzickou aktivitu. Je to však pravda? „Abychom byli spravedliví, neměli bychom to navzájem vůbec porovnávat,“ říká uznávaný newyorský fyziolog John Ford v článku Why walking is the most underrated form of exercise (dostupném na www.nbcnews.com).

Ford, který sám sebe charakterizuje jako celoživotního atleta, se chůzi „neposmívá“, i když je podle něho běh opravdu účinnější. Jak ale dodává, chůze je rozhodně dobrou formou cvičení a může pomoci dosáhnout solidních cílů v oblasti fitness a hubnutí. Navíc je pro mnoho lidí vhodnější než běhání, „například pro ty, kteří mají problémy s koleny, kotníky a zády, a také pro lidi s nadváhou až obezitou.“  A sportovní chiropraktik Matt Tanneberg z arizonského Phoenixu, který pracuje s elitními sportovci, tyto názory ještě stupňuje: „Chůze může být stejně dobrá, ne-li lepší než běh." 

Řešit, jestli je lepší běh nebo chůze, hlavně nedává smysl v běžném životě. Je to vlastně jen otázka osobní volby podle cílů, kterých chceme v potu tváře dosáhnout, a naší kondice či zdravotního stavu… Vraťme se však ještě k uvedenému článku, který přehledně shrnuje výhody chůze.

FYZICKÉ VÝHODY 

„Existuje mnoho důvodů, proč chodit," říká Ann Green, bývalá atletka věnující se sedmiboji, dnes učitelka jógy a majitelka fitness studia. „Chůze zlepšuje kondici, podporuje zdravé srdce, zmírňuje deprese a únavu, zlepšuje náladu, méně zatěžuje klouby a snižuje bolest, může zabránit přírůstku hmotnosti, snížit riziko rakoviny a chronických onemocnění, zlepšit vytrvalost, krevní oběh i držení těla.“

Při porovnávání výsledků národní studie o zdraví běžců s národní studií o zdraví chodců britští vědci zjistili, že energie použité při chůzi střední intenzity a při běhu s vysokou intenzitou vedou k podobnému snížení rizika vysokého krevního tlaku, diabetu, srdečních chorob i zvýšené hladiny cholesterolu… Skvělá zpráva pro ty, pro které je běh nevhodný nebo příliš náročný! A další studie přinesly informace, že každodenní procházka snižuje počet dní strávených v nemocnici, riziko mrtvice i celkové riziko úmrtí.

Článek dále uvádí, že studie publikovaná v British Journal of Sports Medicine kromě toho zjistila, že těm, kteří se pravidelně věnovali chůzi, se výrazně zlepšil krevního tlak, zpomalila klidová srdeční frekvence a snížila tělesná hmotnost.

VÍTE, ŽE…
při chůzi spálíte více kalorií opakovaným zvyšováním a snižováním srdeční frekvence, než kdybyste ji udržovali na jedné stabilní vysoké úrovni? Proto je ideální během procházky občas zdolávat kopce či schody s následným úsekem věnovaným vydechnutí a na rovinatých úsecích střídat tempo.

DUŠEVNÍ VÝHODY 

Podle studie Stanfordské univerzity chůze zvyšuje kreativní výkon v průměru o 60 procent. Vědci označili tento typ kreativity za „divergentní myšlení“. Definují ho jako myšlenkový proces sloužící ke generování kreativních myšlenek prozkoumáním mnoha možných řešení. 

Chůze je také osvědčeným posilovačem nálady. Jedna studie zjistila, že pouhých 12 minut chůze vedlo ke zvýšení elánu, pozornosti a sebevědomí oproti času strávenému vsedě. Bylo konkrétně zjištěno, že procházky v přírodě snižují přemítání nad negativními zážitky. A bylo navíc prokázáno, že chůze zlepšuje paměť a brání zhoršování mozkové tkáně v průběhu stárnutí. Psychologové zkoumající, jak cvičení zmírňuje úzkost a deprese, také naznačují, že 10minutová procházka může být v tomto ohledu stejně dobrá jako 45minutové cvičení.

A závěr? Chůze je nejpřirozenější pohyb, který vám při pravidelném provádění přinese spoustu endorfinů a značné zdravotní výhody. Chůze je svébytná aktivita, kterou nemusíte podceňovat a považovat ji za cosi jako „nedokonalý běh“. Pokud ale máte chuť po čase přejít na běhání, můžete se například nechat inspirovat příspěvkem na stránkách www.svetbehu.cz Jak začít běhat z nuly? Indiánský běh jako odrazový můstek